Vi er kommet langt men har langt endnu

Sclerose blev “fundet” for 148 år siden af  Jean-Martin Charcot

I forbindelse med at jeg så en film, hvor handlingen foregik i 1960érne og en af hovedpersonerne fik konstateret sklerose kom jeg til at tænkte på hvor længe sygdommen har været kendt.
Og den har den så siden 1868 hvor den første gang blev beskrevet i af Jean-Martin Charcot.

Jean-Martin Charcot (29. november 1825 i Paris, Frankrig – 16. august 1893 i Lac de Settons, Nièvre, Frankrig) var en fransk neurolog og professor i anatomisk patologi. Han er kendt som grundlæggeren af den moderne neurologi. Hans forskning havde stor indflydelse på udviklingen af neurologi og psykologi, og han blev kaldt “neurologiens Napoleon”.
Kilde: wikipedia.dk
By Jesper Mortensen at da.wikipedia – Eget arbejde, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6887105

Jeg synes det er vildt at tænke sig at han med datidens teknologi kunne bestemme det. Nu ved jeg ikke hvad det lige var han bestemte og jeg er 100% sikker på der er kommet nye “regler” for for at stille diagnosen MS siden 1868.

Som 18-årige havde jeg synsproblemer og problemer med at mærke om jeg havde noget i hænderne – det kostede en del porcelæn -og var til en del undersøgelser på Rigshospitalet. Diagnosen var “et eller andet i centralnervesystemet – det var i ca 1985 og før MR scanning var udbredt. Danmarks første MR-scanner var en donation fra Simon Spies til Hvidovre Hospital i 1984.

Fascinerende at tænke på hvor langt vi er kommet fra bare 1984 og endnu mere fascinerede hvor langt vi har igen på en lang række områder.

Men jeg tænker også at der er lidt skræmmende hvordan man har fundet ud af det. Der er nogle som har været meget nysgerrige over hvad der er inde i menneskekroppen og hvordan det hænger sammen.

Leonardo (da Vinci) deltog i obduktioner og udførte på den baggrund en række yderst detaljerede tegninger af menneskets anatomi.
Kilde: wikipedia.dk

Da Vinci levede 1452-1519……

Jeg så på en tidspunkt en udsendelse omkring blindhed. En forsker havde gang i et projekt, hvor han skar synsnerven over på en guldfisk for at de om den kunne regenerere forbindelse, hvilket selvfølgelig er interessant for os mennesker men det er sgu vildt !

Det er godt at der er nogle som har den interesse og mod på at undersøge det. Jeg har ikke mod på det. Det er også fedt at der er nogle som vil deltage i de forsøg for det kommer os alle til gode.

Jeg er nu helle i tvivl om at længerne har foretaget fuldstændig vandvittige forsøg med mennesker. Både døde og levende…

Leave a Reply