23 . Multipel sclerose

I juni 2018 kom sundhedsstyrelsen med en ny rapport om at træning har en positiv effekt på en række sygdomme.

Jeg vidste og ved godt at fysisk træning har en positiv effekt på sklerose. Motion tror jeg var det første råd jeg fik efter at have fået stillet diagnosen.

Der har også tidligere været diverse artiklen fremme om at hård styrketræning kunne se ud til at bremse udviklingen af sklerose men jeg er sådan indrettet at det vil jeg gerne se evidens for og/eller at det bliv er officelt meldt ud via sundhedsstyrelsen.

Der er mange som kender en tante hvis nevøs moster har skelrose og hun spiser tang. Hendes sklerose er forsvundet. Hun er er helbredt. Halleluja ! Det er rigtigt fint. Og hun skal endelig blive ved med at spise tang.

Det gør nok ingen skade og fremtidens bedste medicin er måske placebo ? Alså du har troen på at det virker men er i virkeligheden en total uvirksomt stof – men du tro på det og din hjerne slår en dobbelt saltomortale og “gør noget” så du reparerer dig selv.  Det lyder måske som science fiktion og der er helt sikkert en masse gråtoner i det. For nærværende vil jeg ikke udskifte min medicin med en kalktablet…

Artikler som “styrketræning kunne se ud til at bremse udviklingen af sklerose ” har jeg ikke særlig stor tillid til. Forskere skal have betalt deres forskning fra fonde, virksomheder etc og derfor er der en risiko for at meldinger bliver for positive. Måske specielt når studiet og pengene rinder ud og der skal findes nye penge. Hvad er så bedre end at man kan fremvise resultater eller i det mindste positive budskaber ? Jeg lægger mærke til formuleringen: “Hård styrketræning ser ud til at bremse udviklingen af sklerose” – ser ud til. Men det vides ikke.

Det er ikke et angreb på hverken Dalgas eller forskning som sådan – det har jeg alt for ringe viden til at fremkomme med. Det betyder bare at jeg godt kan lide at det fx fremkomme fra staten officelt. Og der kan sikkert siges meget om Sundhedsstyrelsen – men det er det bedre jeg har.

“Der er høj grad af evidens for, at fysisk træning kan forbedre både muskelstyrke, kondition og balance. Lovende nye resultater tyder på, at styrketræning måske kan bremse sygdomsaktivitet.”
Kilde: Sundhedstyrelsen

Her lægger jeg mærke til passus om “høj grad af evidens” og “tyder på”. Det sidste flugter jo fint med den forskning nemt tidligere (den danner grundlag for udtalelsen) men jeg hæfter mig ved “høj grad af evidens”.

Og hvad betyder det så for mig ? Hvad aktivt bruger jeg den viden til ? For det nytte intet at have viden om noget og så intet foretage sig. Selvfølgelig kan man overveje og så sige “nej tak” men der er overvejet og beslutning er truffet på oplyst grundlag.

Altså det betyder for mig at jeg har fået et los bagi til at komme igang med mere fysisk træning. Sæt igang !

Leave a Reply