den 3. alder kom tidligt

Alle siger at man skal forberede sig på sin 3. alder – det nåede jeg ikke…

De fleste ved at man skal forberede sig i god tid til ens 3. alder og tilværelsen som pensionist. Et emne, som er meget relevant da Danmark har 1.2 mio. borgere over 60 år.
Der er skrevet bøger (mange) om emnet og der holdes foredrag og kurser i det at få en god og meningsfuld 3. alder.

»Når man er i job, beskæftiger man sig med noget, man er god til, man er sammen med sine kolleger på venskabelig vis, og man har en identitet igennem sin stilling. Når man forlader jobbet, mister man det hele, og man får brug for at finde et nyt formål med sit liv,«
Kilder: citat Poul Erik Tindbæk i Stiften.dk 13. april 2024

I den senere tid har der også været flere histore frem om ældre der på trods at at de kunne gå på pension (og nogen vendte tilbage fra pension) valgte at arbejde: mindre grundet økonomien men grundet alt det som at job giver.

Det at blive pensionist er den sværeste overgang i livet. I hvert fald hvis man spørger amerikanske pensionister. I en undersøgelse for et par år siden svarede 41 procent, at det at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet var den sværeste forandring i livet, det vil sige sværere end for eksempel at blive skilt. Mange udviklede depression.
Kilde: Ældre Sagen

Men jeg har ikke noget valg: jeg er pensionist med sclerose plantet permanent i min centralnervesystem og den gjorde så lige at min 3. alder kom ca 25 år for tidligt…uden varsel i øvrigt og uden at jeg havde tid til bare at overveje det,
Flere har sagt til mig at da må være dejligt at kunne gøre det man vil og ikke skulle på arbejde. Det var det helt sikkert også i starten men nu er jeg ikke så sikker på pensionisttilværelsens herlighed.
For det betyder at meget af tilværelsen er en selvhenter. Der kommer intet til dig fra fx arbejdsgiver eller kolleger. Der kommer intet til fra en sportsklub.
Jeg skal selv putte indhold i kurven. Hvad har jeg lyst til ? Og kan jeg nå det på øverste hylde ?

»Hvis folk ved, hvad de går ind til, og har en plan for deres videre liv, ville man kunne mindske risikoen for depression og sygdom, som vi ellers ved stiger, når folk bliver pensionerede,«
Kilder: citat Poul Erik Tindbæk i Stiften.dk 13. april 2024

Jeg synes selv, at jeg har været godt til at få kvalitet ind i hverdagen men tænker i stigende grad på hvad jeg skal stille op med mig selv ?
Jeg ser at at mange pensionselskaber og fx Ældre Sagen beskæftiger sig med emnet om at få en god og meningsfuld 3. alder. Jeg er næsten fristet til at melde mig ind i Ældre Sagen for at få et input….
Hvormange der ud de ca. 14.000 mennesker i Danmark som har MS der helt eller delvist er pensionister ved jeg ikke. Og måske har jeg helt urimelige krav til tilværelsen men jeg tænker at jeg ikke er den eneste som tænker “hvad jeg skal stille op med mig selv ?”

2 kommentarer til “den 3. alder kom tidligt”

 1. Hej W. Jeg har selv sclerose på 17. år. Afsluttede arbejdsliv i 2008 i alder af 45. Jeg kan sagtens følge dig og kan selv opleve det stressende hele tiden at skulle fylde på. Vi er meget vokset op med at andre hele tiden giver os at fylde vor tid med det meningsfulde. Vi skal nu selv sørge for mening og vi er pressede i forvejen. Jeg bruger meget min tid på projekter. Indgår i fællesskaber af den mene eller anden slags of så arbejder jeg mentalt med mine forventninger til og syn på tilværelsen og mig selv. Sådan i kort form men ike noget religiøst held og lykke med at finde vejen.

  Svar
  • Hej Søren,
   Tak for din kommentar ! – det er rart at vide jeg ikke er den eneste med den slags tanker. Det er beroligende…:-)
   Jeg håber også at du finder din vej.
   Hilsen
   Henrik

   Svar

Leave a Reply