at finde en ny pendel som jeg synes er pæn er svært

Når det kommer til at finde lamper (og en pendel) synes jeg det er monstersvært

Jeg har altid. eller så længe jeg husker kan det, gået op i at lamper gerne må være flotte og have et udtryk. Og jeg er ikke specielt meget til de danske klassikere som fx PH eller Kåre Klint lamper. De giver et blødt lys og den varme, hygge ting….men det er bare ikke mig.

Dertil kommer at jeg med lige præcis PH og Le Klint bliver lidt på tværs. De er indbegrebet af god smag, de er stensikre og de hænger i alle gode hjem. Nej tak. Jeg vil ikke være indbegrebet af god smag og de er så forudsigelige. Fint at du har dem og jeg kan godt forstå det men jeg har ikke lyst til at have dem.

Ok, men hvad så ?

Det er lige præcis dét ? Min hustru og jeg er lang fra enige om hvad der er fedt og hvad som ikke er.. Jeg tilskriver det, at min hustru er fra Jylland og jeg er fra København 🙂

Det er selvfølgelig ikke derfor men vi har bare forskellig smag. Jeg kan godt lide at en lampe vil noget. Ofte står eller hænger de i øjenhøjde og man kan derfor ikke undgå at se de, og hvorfor skulle man også det ?

Lamper har et praktisk formål: at sørger for at du har lys og kan se men for mig har de også en anden funktion: den skal være flot både når den er tændt og når den ikke er. Et eksempel på det er lampen vist øverst. Den er fra Artemide. Billedet er fra en test af et vintageobjektiv jeg får nylig fik. Lampen er en skulptur både tændt og slukket.

PH gik en del op i at lyset ikke måtte blænde og at det var afgrænset så der også var mørke zoner. Og jeg er sådan set med et langt stykke af vejen. Det må gerne prikke lidt – kun lidt. Lys der blænder er dybt anstrengende. Og lys er kun interessant når der også er mørke, men som bekendt er der fifty shades of darkness.

En moderne lampe for mig er ikke et elektrificeret stearinlys eller et bål vi kan side og skutter og ved en kold, mørk vinteraften. Lys hjemme og ude er er langt mere end bare praktik. Og omkring det er der skrevet store bøger og lange afhandlinger.

Generelt kan jeg kan godt lidt højere lysniveauer og jeg kan godt lide et lidt hvidere lys som man fx finde i halogenpærer (som man heldigvis stadig kan få). Jeg er meget bevist  når det handler om forskellige farvetemperaturer. Jeg kan ikke fordrage en meget hvid lyskilde lige ved sige af et meget gullig lyskilde. Det generer mit øje vildt.

Når jeg har svært ved at finde noget skyldes det altså flere ting…:

1: jeg bor sammen med min hustru og vi skal begge kunne leve med en lampe

2: den skal kunne godt. Ikke bare give lys men kunne noget både tænkt og slukket

3. Fede lamper koster penge. Ofte mange penge.

4: med internettet har jeg adgang til hele verden. Eller rettere til alle producenter og jen kan klikke mig frem til rigtigt mange dejlig lamper. Men jeg er også old school: jeg kan godt lide at røre og se dem i virkeligheden. Og dér løber jeg ofte ind i et problem for di hvor kan jeg se dem itl ? Ingen steder ofte…og jeg er ikke typen der køber fra internettet for at se om det nu er noget for så at sende det retur, hvis jeg ikke kan lide det.

Det gør jeg ikke med tøj, det gør jeg ikke med lamper, det gør jeg ikke med noget. Af hensyn til miljøet…dels er der jo al den transport frem og tilbage men så der der miljøet jeg bor i, det jeg lever i: du skal fodre det miljø, du gerne vil være en del af. Derfor foretrækker jeg at købe lokalt hvis muligt.

Jeg har tidligere skrevet om lys i brede termer og det betyder en del for mig: Lyset blev hans skæbne

 

PS:

Billedet  i toppen er altså et bilende af en lampe men det minder minde mig om de meget flotte fotografier af papir strimler som fotograf Ole Christiansen laver

Leave a Reply