At vove er at tabe fodfæste en kort stund. Ikke at vove er at tabe sig selv

Overskriften er et citat fra Kierkegaard, hvor vi i år (den 5. maj 2013) fejer 200 året for hans fødsel.

Søren Kierkegaard var en af landets store sønner og der bliver stadig forsket i hans teskter. Meget godt gået her næste 200 år efter de udkom…denne her tekst har du glemt igen om 2 minutter.
Jeg skal ikke foregive, at jeg er stor kender af Kierkegaard men én ting har jeg dog bidt mærke i uden dog at påstå, at jeg har forstået alt:
“Eksistentialisme er en filosofisk retning, der sætter individet i centrum. Kort fortalt er eksistentialismen troen på, at mennesket skaber sin egen tilværelse, altså sin egen eksistens og identitet, igennem valg og handling. Eksistentialisterne betragter mennesker som subjekter i et ligegyldigt, dobbelttydigt og absurd univers, hvor ingen mening er givet. Meningen med tilværelsen kan kun skabes som følge af de valg, vi træffer. Denne mening er til hver en tid subjektiv og ofte midlertidig og ustabil. Det forhold, at der ikke eksisterer en objektiv sandhed eller mening med livet, gør folk bange og angste. Den eneste måde at overvinde den angst på er ved at vælge, da man dermed skaber mening med sin tilværelse.
Eksistentialisme er en forholdsvis moderne tankegang, der af mange anses for at være grundlagt af den danske teolog og filosof Søren Kierkegaard (1813-1855), ….”
Kilde: Wikipedia
Tanken om at man selv bestemmer og hvor intet er givet på forhånd, at der ikke eksistere en objektiv sandhed eller mening med livet passer meget godt til mit temperament.
Så han har også været leveringsdygtig i adskillige fremragende citater:
• At vove er at tabe fodfæste en kort stund. Ikke at vove er at tabe sig selv
• Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.
• Forventningens glæde er den største
• Livet forstås baglæns, men må leves forlæns
Kilde: Fonden Søren Kierkegaard Forskningscenteret
Du kender helt sikkert flere af dem.
I forbindelse med markeringen af 200 året er det lavet en hjemmeside til formålet hvor der er interessante link bl.a. til citater og foredrag etc om Kierkegaard. Den finder du her
Politikken har lavet en super side om Kierkegaard – Klik dig rundt i Kierkegaards KøbenhavnWikipedia og også en side om Kierkegaard og også om eksistentialismen

Leave a Reply