Den tyske designer Dieter Rams er et forbillede

Jeg har flere designere, og arkitekter, som jeg synes om, men få forbilleder som Dieter Rams.

Der er mange dygtige arkitekter og designere  i denne verden, og mange af dem er danske, men der er nu alligevel enkelte, som skiller sig ud for mig. En af dem er tyske Dieter Rams, som var mangeårig chefdesigner hos Braun (en konkurrent til den virksomhed jeg arbejdede for: Philips). Begge de to virksomheder er skygger af sig selv og slet ikke hvad de var tidligere.

Det er i øvrigt “sjovt” som Tyskland af mange forbindes med sauerkraut, autobahn og nationalekstremisme når det også er så meget andet: Göethe, Mies van der Rohe, Karl Lagerfeld, Kraftwerk og Dieter Rams (for at nævnte nogle). Alle i weltklasse, helt unikke.

Det som gør Dieter Rams unik i mine øje er hans “Ten principles for good design”, som han formulerede helt tilbage i 1970erne på baggrund af en stigende bekymring over verden omkring ham: “An impenetrable confusion of forms, colours and noises.”

De 10 principper:

1 Good design is innovative

2 Good design makes a product useful

3 Good design is aesthetic

4 Good design makes a product understandable

5 Good design is unobtrusive

6 Good design is honest

7 Good design is long-lasting

8 Good design is thorough down to the last detail

9 Good design is environmentally-friendly

10 Good design is as little design as possible

 

Og det var tilbage i 1970er at han havde miljø på listen….

Uden er vide det vil jeg tro at Steve Jobs og chefdesigner Jonathan Ivy har kendt til de 10 regler…Og hvis man tænker over de 10 regler giver de jo god mening ! Alle kender vist til noget design hvor man tænker “have er det ?” eller “hvordan virker det ?”. Jeg foretrækker noget ting er intuitive (så jeg ikke behøver læse en manual) og jeg kan også godt lide at ting er det de er og ikke giver sig ud for at være noget andet.

Og hvorfor nævner jeg det nu ?  Fordi der indenfor kort tid er komme to bøger om Rams.

 

Fx “Dieter Rams: Ten Principles for Good Design” udgivet af Prestel og fåes også i danske butikker:

Dieter Rams: Ten Principles for Good Design
Cees W. de Jong (Editor)

 

Og denne fra Phaidon:

Dieter Rams: The Complete Works by Klaus Klemp was published by Phaidon in 2020 and available to buy on Phaidon.com

Hvilken som er bedst skal jeg ikke kunne sige…

 

"Dieter Rams: Ten Principles for Good Design" by Prestel
  • Bogen i sit helhed
4

det synes jeg:

Det første som slår mig er at det er en paperback. Det kan man have en mening om og det har jeg også. Brug og smid værk bøger er fine i paperback. Bøger jeg ønsker gemme, bladre i, læse flere gang foretrækker jeg indbudte: Hard Backs.

Indholdet er fint beskrevet med en dejlig stor, letlæselig font. Det betyder noget her hvor jeg gerne vil kunne bladre og slå op i bogen.

Dernæst er der mange gode, illustrative billeder. Jeg er ikke fan af billeder der går over et dobbeltopslag og dem er der en del af. Det ødelægger det visuelle for at en stor del af billedet ligger i “revnen”.

For bogen handler om teksten OG det visuelle i Rams design.

 

Leave a Reply