det er slut med sikken voldsom trængsel og alarm

Julen har ændret sig – noget savner jeg og andet ikke

Jeg synes julen og julemåneden, som jeg skriver om her, har ændret sig. Det skyldes måske bare alderen og tidernes ugunst (eller velsignelser) ?

Tidligere oplevede jeg julemåneden på en helt anden måde og noget skyldes min alder og ændrede forhold for mig. Og andet skyldes ændringer i samfundet.

Da mine børn var mindre skulle vi til juleafslutning i skolen, fritidshjemmet og ved deres fritidsaktiviteter. Der var juleslutninger alle steder: på danseinstituttet, hos spejderner og min arbejdslads havde også en familie juletræsfest med gaver, godterposer, æbleskiver og underholdning.

Så skulle man også selv til julefrokoster: med familien sammen med upassende Onkel Einar og irriterende Tante Viola, julefrokost på arbejdet, i den klub man kom i og julefrokost sammen med vennerne fra de unge år. Dertil kommer at ens forældre og svigerforældre  havde tradition for julearrangementer med deres venner, hvor man også var inviteret: “Sikke stor du er blev”, “sikke en sød kone du har”, “åh, det er vel nok dejlige børn du har, Henrik” – jo, det havde og har jeg.

Det kunne sgu godt blive for meget !

Som barn var jeg på juleindkøb med min mor. Rundt i forretninger efter den “indkøbseddel” min mor havde; “vi skal også have en gave til Onkel Niels – bare en lille ting”.

Det var den ene gang on året jeg kom på La Glace. Lagkage og chokolade (ikke kakao !). Vi så på vinduer og baksede hjem i linie 6 med en masse poser og æsker. Beruset af julen og de mange “Glædelig Jul og Godt Nytår” fra smilende ekspedienter med ømme fødder. Træt af den voldsomme trængsel og alarm. Men det var ligegyldigt for det var jul !

Og så skulle de pakkes ind. Flere slags gavepapir, flere slags gavebånd og tape i rå mængder…

Jeg var (og er) elendig til det. Jeg har været taknemmlig og glad når ekspedienten har tilbud at pakke det ind. Yes ! I Magasin får jeg at vide at jeg skal i sankt hans salen hvor jeg finder gavepapir og selv kan pakke det ind. Eller gaven kommes i en dødsyg “prøvekuvert” påtrykt et eller andet julemotiv. Praktisk, hurtig og røvssygt.

Jeg har videreført det samme med mine børn. En juleshopping dag i København, hvor vi sammen købte gaver. Store og små. Praktiske gaver, sjove gaver, smukke og “det er jo det han ønsker sig så…”. Vi satte en ære i at finde det rigtige så julegavebytning mellem jul og nytår blev undgået. Og vi har også pakket julegaver ind sammen.

Men det har ændret sig de senere år. Dels er mine børn nu store og er på arbejde. Har du tænkt over hvormeget butiksansatte arbejder i december måned ? Jeg kan fortælle  der er en del mere end 37 1/2 time om uge. Og det er lørdage, søndage og hverdage til kl 20 eller mere.

Og jeg har ikke firmajulefrokost og vi skal ikke til jule tam tam i SFOén. (hvilket jeg ikke savner!)

Som ung husker jeg den store irritation over, at den gave man købte i december månede røg på udsalg i januar. Nu er der tilbud hele december og “udsalget” starter efter 2. juledag.

Men det er jo altsammen ligegyldigt nu. Nu købes julegaver på Black Friday og Cyber Monday. Smilet og “Glædelig Jul og Godt Nytår” er erstattet af en mail et par dage senere. “Tak for dit køb. Måske kunne dette også have din interesse ?”

Black Friday slog i år 2019 rekord.

“Det viser en opgørelse fra Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH), der har registreret en stigning på 50-60 procent i forhold til forrige års black friday.”

Kilde: Nyhederne TV2 – https://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-11-30-danskerne-slog-shoppingrekord-paa-black-friday

Jeg har sammen med familien tilbragt et par dage i december i Paris. Jeg ELSKER de mange små butikker. Det er glæde, det er inspiration, det er menneskeligt.

Men det kræver at man ikke klikker sig frem på Black Friday (som i nogens øjne virkelig er sort). Altså jeg må ud. Og der gør det mig lidt trist, at der er så mange ledige butikslejemål i København. Der kommer færre og færre butikker. Jo, der kommer cafeer, gourmet burger joints og “få 7 serveringer for 250 kr med Tipster”.

Men hvor fanden er slagteren, grønthandleren, sko forretningen, butikken med isenkram (som alle er blevet til butikken der få dit hjem til at ligne et upersonlig katalog med produkter med fake patina lavet i Kina) og herretøjsforretningen ?

Mange butikker er meget afhængige af julesalget. Sådan har det været i mange år. Mine svigerforælder havde en lædervare butik i en jysk provinsby. Julesalget var 50 % af deres årsomsætning. But who cares ? Du kan få det billigt på Black Friday.

Og hvor er smilene og “Glædelig Jul og Godt Nytår” ?

 

PS:

Læg mærke til at jeg ikke skriver, at da jeg var barn kælkede vi og byggede snemænd til jul. Dét havde ikke passet. Hvid jul er en illusion omend en smuk illusion.

“Siden 1900 har der været landsdækkende hvid jul i Danmark ni gange. Nemlig i 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995, 2009 og 2010[1], mod 31 lokale[2]. Chancerne for landsdækkende hvid jul er således blot ca. 7%, og i 67% af tilfældene er vejret den 24. december sidst på eftermiddagen gråt og mildt.[1]”

Kilde: wikipedia – https://da.wikipedia.org/wiki/Hvid_jul

 

Leave a Reply