"Empowerment" – et af tidens plusord ?

Første gang jeg stødte på ordet “Empowerment” er vel 20 år siden i erhverslivet – nu er det et af tidens mange plusord.

Det er ikke usædvanligt at ord og begreber, som først finder anvendelse i erhvervslivet på et tidspunkt også finder vej til det offentlige og til samfundet generelt. Det ligger i begrebet “konkurrencestaten” at det offentlige skal drives som en virksomhed uagtet at det offentlige / staten har andre mål og formål.

Senest er jeg stødt på ordet “Empowerment” i forbindelse med min sklerose. Såvidt jeg har forstået “empowerment” betyder det, at jeg skal tage kontrol over min egen sygdom og livet med min sygdom. Og det lyder meget fint. Det gør jeg.

Det er korrekt at vi som patienter idag er mere oplyste (og måske også mere forvirrede) da alle oplysninger er tilgængelige for os på internettet. Cyberspace bugner med god og nyttig information – og en masse bras, gammel information og misinformation. Så fordi du kan søge information frem med en søgemaskine er du ikke nødvendigvis bedre informeret.

Min erfaring med sygehusvæsenet, også selvom de er med på “empoverment” vognen er at de slet, slet ikke er gearet eller sågar indstillet på at have oplyste, kritiske patienter. Kort sagt synes jeg hellere de skulle koncentrere sig om at få kvalitet ind i behandlingen frem for at “empower” mig.
Mantraet idag, der fungerer som undskyldning for alt (også sløseri, inkompetence og generel mangel på interesse) er at det skyldes nedskæringer. For så er det jo forklaret. Med et skuldertræk er ansvaret placeret et andet sted – for det er ihverfald ikke fordi jeg har lavet en fejl.

Sundhedsvæsenet må ikke blive en smart “selvhenter”, hvor det forventes at det er patienten selv der skal komme med diagnose og helbredelse.

Empoverment
– kendt fra 1992 fra engelsk empowerment afledt af verbet empower ‘give magt til, sætte i stand til

Betydninger
-evnen til at få kontrol over og tage ansvaret for sit eget liv og sin situation, fx i relation til arbejde, familie og politisk indflydelse
En anden trend er, at klienterne skal på banen som aktive deltagere i deres eget liv – blandt fagfolk empowerment (Politikken, 1999)

At mennesker med en postiv tilgang til livet og alle dets genvordigheder, har en lettere gang på jorden er velkendt og veldokumenteret. De lever sågar længere og undersøgelser peger også på større livskvalitet.

Det sidste kunne jeg godt have fortalt – helt uden en universitetsuddannelse og en stor undersøgelse. Gammel vin på nye flasker ?

Men den værste gang “gammel vin på nye flasker” er stadig Self Efficacy og nu tænker jeg på Floskel Bingo….

PS: det er bestemt ikke alle i sundhedvæsenet, som ikke påtager sig ansvar eller er inkompetente. Desværre har jeg oplevet mange, specielt med min datters sygdom, og jeg er forbløffet over bundniveauet hos mange læger og sygeplejersker. Set fra min gyngestol har vi ikke brug for “Empoverment” men “Improvement”

Leave a Reply