Folkekirken skal sgu tage sig sammen !

Jeg kan godt lide at komme i folkekirken men de gør det ikke nemt og jeg bliver irriteret.

Sommerferien 2020 blev afholdt på dejlige Bornholm. Nærmere bestemt i Gudhjem og som altid når jeg er et sted vil jeg gerne besøge den lokale kirke.

Gudhjem Kirke  ligger smukt med udsigt over byen og Østersøen. Præsten kunne holde øje med sine sognebørn og lokal befolkningen havde noget at se op til…

Men ligesom mange andre folkekirker fandt jeg den lukket. Mange kirker har kun åbent søndag og til højtider samt “begivenheder” som fx begravelse. Ikke en gang et lille skilt med åbningstider havde de ulejliget sig med at sætte op.

Min holdning er klar: kirken skal være åben for alle på alle tider. Ikke kun om søndagen for de “rigtigt” troende. Guds hus skal være åben og der skal være nem adgang for alle.

For at par år siden besøgte jeg Bologna. I byen som er på størrelse med Århus er der 198 kirker. Det er mange men vigtigst:

1: de er åben hele ugen for morgen til aften

2: de bliver brugt.

Der var en løbende strøm af mennesker. Turister, som os. Troende der havde brug for lidt fred, ro til en bøn, tid til at tænde et lys.

Og det kan jeg godt lide. Kirken og kirkerummet som et levende sted. Hvor du kan tænde et lys og så afsted igen og ikke nødvendigvis skal deltage i en gudstjeneste på 1 – 1 1/2 time. På denne måde bliver kirken et sted, der er en del af dit liv, din hverdag og ikke et sted hvor du går hen en søndag i dit bedste tøj og med bøjet hoved.

Det er fint med højtidlighed men det kan det jo ikke kun være. Jo, måske hvis man kun vil noget om søndagen og så være en “hyggeforening” med bryllupper og begravelser.

En kirke må det have det mål at blive en del af folks liv og hverdag. Ikke kun de retroendes kirke som loyalt kommer hver søndag. Men også til for tvivlerne. Kirke kunne blive et mødested for de mange og ikke kun for de få.

Jeg er med på at der foregår en lang række aktiviter i kirkene som ikke er på søndage. Korsang, bibellæsninger, koncerter, udstillinger og der blev lagt hus til mødregrupper. Men sådan en del af mit liv er de ikke. Og der hjælper det ikke med låste døre.

 

 

 

Topbilledet er Frederiksberg Kirke

Leave a Reply