Når man skal være forælder første gang tænker man inden om man vil bliver en god forælder og gør sig en masse tanker om hvilket slags forælder man vil være. De fleste tænker måske at de vil være en anden forælder end deres forældre…
Jeg tror ikke mine forældre gjorde sig de store tanker om hvordan jeg og min bror skulle opdrages. Jeg tror heller ikke de læste bøger om det…og jeg er 100% sikker på at de ikke læste om det på internettet.
Tidligere var det at blive forældre måske bare noget “man gjorde” og jeg tror ikke der var de store bekymringer om det. Måske fordi de vidste at de kunne spørge deres forældre og jeg tror den største bekymring lå i om man nu havde råd.
Og heller ikke dengang var det en nemt at få en bolig. Du skulle nærmest være gift og helst have et barn – eller kunne du helt sikkert glemme det ! Jeg er født i 1960’er hvor København var proppet og hvor boligmassen var styret af kommunen.
Siden udvandrede folk fra Købehavn og det begyndte først at ændre sig i 1990érne. At befolkninger flytter i bølger til og fra by er ikke noget nyt…
Vi lever i en anden tid end da jeg var barn men det er mit indtryk at det at få børn er en særdeles kompliceret ting i disse år. Det skal passe sammem med studier, job og karriere samt cafe besøgene og løbetræningen.
Og tidens krav gør det svært at være forældre for ingen har jo lyst til eller har en ambition om at være en dårlig forældre. De “gode forældre” støder vi hele tid på i diverse medier og forskellige brancher (oh yes, der er penge i vordene bekymrede forældre) har travlt med et vise os den “gode forælder”.
Det var nemmere før
Tidligere var det nemmere, forklarer Per Schultz Jørgensen, som er professor i socialpsykologi, børneforsker og tidligere formand for Børnerådet. Der var nemlig én tilgang til børneopdragelse. Den traditionelle.
»I gamle dage var traditionen der, og den tradition gik i arv. Man opdrog, som man selv var blevet opdraget,« forklarer han.
»Men i dag er vi meget i tvivl om, hvordan vi skal være som forældre. Vi står på en åben boldgade, hvor vi har brug for coaches og psykologer og pædagoger og eksperter og udsagn og artikler og bøger, fordi traditionen ikke er der mere. Derfor kommer de her forskellige tolkninger, som vi har brug for til vores selvforståelse,« siger han.”
Kilde: jyllandsposten.dk den 3. august 2014
Og hvem siger at traditioner ikke kan bruges til noget ?
Nu er mine børn næsten voksne begge to og jeg er vel heller ikke den rigtige til at afgøre om opdragelsen er gået godt. Jeg har heller ikke været ene om det….heldigvis, for jeg er helt sikker på at så var resultatet blevet mindre godt.
Jeg har ikke læst bøger om børneopdragelse og har helt sikkert gjort nogle ( sikkert mange) ting forkert. Både i henhold til teorien og de velmente råd kan jeg sige at jeg har gjort mit bedste med de bedste intentioner.