Forlanger jeg for meget ?

Forlanger jeg for meget ? – jeg kan besvare det retoriske spørgsmål med et ”ja, det gør jeg nok, for, ofte”.

Men jeg synes sgu at det er i orden at vi forlanger noget af os selv og andre. Det er bevares ikke altid at man kan leve op til det men som det så rigtigt er blevet sagt: ”Ræk ud efter stjernerne ! Du når dem måske ikke men i det mindste får du ikke mudder på hænderne….”
Og hvad udløser så denne svada ?
Jeg er i en godt stykke tid blevet mere og mere irriteret på journalister og medier. Ikke alle naturligvis, men nogle.
Jeg har simpelthen den opfattelse at journalister skal formidle til mig, sætte tingene i perspektiv, finde baggrunden for historien. Så skal jeg nok selv tage stilling.
Journalister er jo den fjerde statsmagt så det er meget vigtig at de er dygtige, uafhængige etc. Og vi danner jo vor meninger og opfattelser baseret på det vi ser og høre i medierne. Så derfor kan det måske ikke undre at jeg så ofte støde på forenklede synspunkter – og helt sikket også har dem selv.
Alt for ofte er det, efter min opfattelse, rene afskrivninger af pressemeddelser som bliver underskrevet af en journalist uden at historien eller nyheden lige underlægges et journalistisk filter.
Det er måske fair nok at man på mange nedbarberede redaktioner tager rå pressemeddelser men så skriv da at det er en pressemeddelse og sæt ikke dit navn under.
Når der er et navn under har jeg en forventning om at det er bearbejdet, undersøgt, tænkt over og tygget på.
Hvorfor er der ikke presseetiske regler for anvendelse af pressemeddelelser ? Alt for meget ordgejl og tomme anprisninger bliver sendt i omløb. Skrevet at dygtige marketingfollk i pr-bureauer.
På flere medier skriver man nu ikke bare journalistens navn men også vedkommendes email adresse. Hvilket er jeg opfatter som en god ting og som om man måske vil i dialog med sine læsere, lyttere, seere. Med det lader ikke til at være tilfældet. Benytter man sig af denne invitation sker der…ingenting !
Jeg er helt med på at man ikke kan besvare alle henvendelser men man kunne måske starte med at lave et auto-replay : ”Tak for din henvendelse etc” Det koster sgu da ikke noget !
Det er vel også kendt at mange medier bruger produkt placement i deres billeder og artikler. På tv området er der EU regler men jeg er faktisk ikke sikker på at det også gælder andre medie. Faktum er det at jeg ikke erindre at have læst eller set en artikel på internet med en billedflade, hvor man har gjort opmærksom på at der er tale om product placement. I det mindste er James Bond jo helt tydelig omkring det (såvidt jeg ved…).
Og det sidste sure opstød omkring emnet: hold nu op med at benytte alle disse mere eller mindre selvudnævnte eksperter ! Hvis tanken er at de skal give troværdighed til en historie har det den stik modsatte effekt på mig….når en ”ekspert” udtaler om et emne går alle mine alarmklokker i gang og jeg bruge tid på at undersøge hvilket baggrund denne ”ekspert” har.
Jeg har også den forventning af en ekspert kan fortælle mig noget jeg ikke ved eeller umidelbart sevl tænke mig til, kan formidler et måske kompliceret stof til mig og kunne sætte historien/nyheden i perspektiv for mig. Det sker desværre alt for sjældent…..
Jeg tror, at jeg skal blive bedre til at sige “pyt”.

Leave a Reply