forsøm ikke at give ros til andre

Når grunden, chancen og muligheden er der for at give ros synes jeg du skal gøre det

For ikke længe siden besøgte jeg Center for Mental Robusthed og een ting blandt mange ting jeg hæftede mig ved var, at det biologisk er sådan, at vi fremmer negative oplevelser. Altså ser hullerne og ikke osten. Ren overlevelse.

Og jeg kender det fra mig selv. De dårlige, negative oplevelser husker jeg meget nemmere end de positive. Og for at det ikke skal være løgn varer de negative følelser også længere end de positive -“livet er langt, lykken er kort”. Men der er vel også en grund til, at der er skrevet langt flere sange om depression og ulykkelig kærlighed end der er om lykkefølelse og gengældt kærlighed…

Bla. derfor kan jeg godt forestille mig, at det at føre en taknemmelighedsdagbog eller positivitetsdagbog, hvor man hver dag skriver tre gode oplevelse ned, er en god ting.

Det er vist oppe i tiden og det lyder måske popsmart men ideen er god nok.

Det du tænker er du måske. Det du gør ER du.

Men en ting er jo at skrive det ned i en bog når du sidder i dit lønkammer men det skal også bliver levende og så er det dejligt at opleve den positive energi fra andre når du tør rose og give komplimenter.

Jeg har flere gang oplevet at nogle lyser op og nærmest vokse et par cm.

Men jeg har også oplevet, at rosen skal give ægte og oprigtigt – eller rettere den skal modtages som sådan. Rammer jeg ikke tonen har jeg oplevet, at den ikke bliver helt så positivt modtaget. Jeg giver ALDRIG ros uden at mene det. Aldrig. Men jeg har oplevet, at jeg ikke har ramt tonen i min ros og så bliver det som at spille opera for en som bedst kan lide dødsmetal.

For nogle år siden var min datter i New York og oplevede der stor venlighed. En kom hen til hende i undergrundsbanen og sagde “sikke en fed jakke du har ! Hvor har du købt den ?”

Det duer sikkert ikke en i dansk kontekst og desværre skal man ofte passe på fordi mange motivfortolker. Tanken om at få ros fra en fremmed kan virke intimiderende.

På forunderlig er det også sådan, at når du giver mest så modtager du mest.

Skuffelserne må vi rydde til side. For de kommer også hvis du er besluttet på at give.

Leave a Reply