Fortryder du aldrig ?

I forbindelse med en “genudsendelse ” af en gammel blog (#throwbackthursday) er jeg blevet spurgt om jeg aldrig fortryder det jeg skriver ?

Helt generelt tror jeg ikke på fortrydelser. Gjort er gjort. Skrevet og sagt er skrevet og sagt. Sket er sket og står ikke til at ændre.

Det som jeg skriver er et udtryk for min mening på det tidspunkt, det er skrevet. Og jeg skriver aldrig noget negativt eller mindre pænt for at såre nogen. Men jeg er sikker på at jeg er kommet til at såre nogen og det beklager jeg. Jeg har sikkert også provokeret nogle…og det har jeg det sådan set fint med.

Og jeg står gerne på mål for det jeg har sagt eller skrevet. Og er helt parat til at erkende at jeg tog fejl.

Hvis en politiker siger nogen i 2015  kan du være helt sikker på at der bliver gravet dybt i papirerne for at se om det, der bliver sagt er noget andet, end det vedkommende sagde i 2007. Ting bliver jo sagt på et bestemt punkt i tid og sted og verden ændre sig og vi med den.

Det var tiderne og det gældende verdenssyn i vores kulturkreds der gjorde at den var ok at skrive bogen “Lille Sorte Sambo”. Og at Pippi Langstrømpes far var negerkonge, at Lucky Luke røg etc etc
I 2015 kan det også være svært at forstå hele spillet omkring USA´s overflyvninger af Grønland med atomvåben – idag kan vi godt blive enige om at det var noget skidt (men jeg tror nu også der bliver fortiet og løjet idag (se Saddam´s masseødelæggelsesvåben…)).

Læg også mærke til den fine sondring mellem at sige “undskyld” og så at “beklage”. Det er IKKE det samme.

Så nej jeg fortryder ikke, for jeg ved at det er sagt og skrevet uden tanke på at såre nogen og jeg er afgjort parat til at sige “beklager, jeg tog fejl”.
Mere om fortrydelser og om dårlig samvittighed

Leave a Reply