Frederiksberg Have måtte gerne være mere som Luxembourg Haven i Paris

Alt er ikke bedre i udlandet og Frederiksberg Have er et godt sted men derfor kan man godt lade sig inspirere af andre

Jeg er heldig at bo tæt på Frederiksberg Have så turen går med jævne mellemrum dertil. Men måske er det smukkeste og dejligste ved Frederiksberg Have turen igennem Det Kongelige Haveselskabs have og en kop kaffe hos Funder ?

Igennem årene har jeg bemærket flere ting ved haven, der er ejet af staten og vedligeholdes af Styrelsen for Slotte & Kulturejendomme. Og måske derfor er der fokus på at bevare fremfor at udvikle og gøre haven mere attraktiv for borgerne ? For jeg synes ikke den er attraktiv.

På bakken foran slottet hvor Stella Polaris afholdes går der store ænder og nipper i græsset. Hvilket sikkert er sundt for græsset men sådan nogle ænder skider også…det betyder at man skal virkelig passe på, hvor man sætter sig (erfaring !)

Noget af det jeg bemærkede i Luxembourg Haven er fx de mange blomster. Selv her hvor de har haft hedebølge i tre uger. Der kommer folk hver dag og vander for ligesom i Frederiksberg Have aflåses der kl 21 og åbnes igen kl 07:00. I Frankrig giver det tid til at venligeholde og gøre det pænt og rent for brugerne. I DK er der bare lukket.

I Frederiksberg Have findes der een kiosk, hvis åbningstider er ret arbitrære. Der ligger også et offentlig toilet men hvor det i Luxembourg Haven er bemandet med en “tissemand/tissekone”, hvor man lægger en mønt så der altid er rent og pænt føler man, at der er sket et mirakel skulle toilettet i Frederiksberg Have bare være rimeligt. I Danmark er det måske et problem at ingen har kontanter mere – heller ikke bare en femmer eller en tier. Det virker fjollet at skulle lave en MobilePay eller bruge sit Visa for en femmer.

I Luxembourg Haven er der ikke meget uregerligt buskads, som man ynder i danske parker og haver (sikkert fordi det er nemt at vedligeholde) men lunde med skygge, en masse bænke og metalstole som man kan flytte rundt alt efter, hvor mange personer man er fx. I Frederiksberg Have er der vel findeløn for at finde en bænk (hvis man ser bort fra indgangen ved runddelen).

Det gør at folk kommer der. Alene eller i selskab. Læser en bog, lytter på musik eller en lydbog, spiser frokost eller aftensmad eller man mødes bare og taler sammen.

Det som slog mig mest ved Luxembourg Haven var de mange muligheder for aktivitet. Og mulighed for at sætte sig og bare være – eller sammen med andre. Der har siden 1984 været en tennisklub i haven med seks baner – og haven i Paris er mindst lige så historisk som Frederiksberg Have men her kan man godt udvikle !


Der er cafe, kiosker, toiletter, pavilloner til musik og dans, tennisbaner, legeplads til de små, basketballbane, skakborde, udstillingsareal og små rum med ro.

Det er dejlig med vandet og kanalen, de små broer men ellers er det en lidt tør oplevelse i Frederiksberg Have. Øen med den kinesiske pavillion var tidligere åben et par gange om året men eller ligger den bare dér.

Tænk på hvilke muligheder det totalt ubrugte Apistempel har ?!

Jeg synes Frederiksberg Kommune burde have stor interesse i at få lavet haven mere attraktiv men jeg frygter at status quo er målet.

Leave a Reply