godt at nogen siger "STOP" !

Jeg er lidt bekymret for om vi kan gennemskue afsender og motiver

Heldigvis gør man idag en del ud af kildekritik på gymnasiet. Jeg oplevede ved min datters “ophold” der, at der blev lagt vægt på at man kunne underbygge med kilder (i flertal)  og at selve kilden skulle også kunne stå for en undersøgelse.
Senest blev jeg opmærksom på emnet “kilde” da jeg læste en klumme i Politikken af Kim Skotte med titlen “Klummeskribent siger STOP til rosecirkler…”
Kort fortalt handler det om de citater, der er trykt på bøgers omslag med rosende ord om bogen. Det hedder så “blurbs”..
Jeg har ikke tænkt over det før nu og jeg har ofte opfattet de rosende ord på en bogs omslag som ord taget fra en anmeldelse fra en fagperson, der have modtaget bogen før selve udgivelsen så anmeldelse og udgivelse kunne følges ad til gavn for alle parter.
Det viser sig at de rosende ord ikke kommer fra en anmeldelse

I små citatvenlige udsagn roser forfattere andre forfattere til skyerne. Hvilket er meget hurtigere og lettere end at vente på kritikernes dom, der jo kedeligt nok også kan vise sig lunken eller negativ.
Kilde: politikken.dk

Så kan man sige “nå ja” men jeg opfatter det en tendens i det store billede. En tendens, hvor reklamen er så godt skjult som en politikers ærlige mening.

“Det er en del af spillet, men der er pokkers til forskel på det og så på at bestille en begejstret omtale på forhånd.” Citat: Politikken.dk

Det er svært for mig som almindelige bruger og forbruger at navigerer i det landskab. I aviser og blog skal det fremgå hvis indhold er betalt eller sponsoreret. Og jeg ved, idag, at jeg ikke kan regne med blogs eller bloggere – de er ofte betalt og det er ok. Bare varedeklarationen er tydelig.
Jeg synes heller ikke det er rimeligt at net avisen Pio Pio selv skriver:

Det er en netavis, der er uafhængig af organisationer og partipolitiske interesser. Kilde: “Om Pio” /https://piopio.dk/om-pio/

når Sass-Larsen i Information den 16. juni 2018 udtaler “Vi ville have et socialdemokratisk talerør“. Det er ok at de vil have det men det er ikke ok at man ikke fortæller det og modtager medietilskud som fri og uafhængig.
 

Leave a Reply