Grundlovsdag i Danmark fejres lidt fesent !

Grundlovsdag er vel det tætteste vi kommer på fx Bastilledagen i Frankrig og vi fejrer den fesent

Jeg har aldrig deltaget i en grundlovsfest eller et grundlovsarrangement – desværre – og netop dér ligger der et problem ! Når jeg ikke har deltaget skyldes det at det virker gab-kedeligt: lokale partiforeninger slås om at få en kendis-politikker til at holde en tale hos dem inden vedkommede skal videre og holde den næste tale. Så sidder der, opfatter jeg, ældre mennesker,  som drikker kaffe og spise kringle og er glade for at de fik en “god kandidat” til at holde tale.

Det orker jeg ikke. Jeg er ikke politiske aktiv men dog politisk bevist men jeg synes at netop grundloven er, eller bør være, hævet over partipolitik. Grundloven er SÅ vigtig og den bliver til stadighed udfordret. Fx af Nye Borgelige vil have afskaffet muslimers mulighed for at få anerkendt deres trossamfund på lige fod med andres. WTF ! – prøv iøvrigt at se her hvormage trossamfund der er anerkendte i Danmark: https://www.km.dk/andre-trossamfund/trossamfundsregistret/liste-over-anerkendte-trossamfund-og-tilknyttede-menigheder/

Grundloven med dens frihedsrettigheder er vigtig og bør stå som en meget vigtigt dag i Danmark. Den burde være en “helligdag”, hvilket vil sige “nationaldag fridag” og alle burde have fri. Den burde fejres med maner. Måske kan vi ikke kalde den “nationaldag” for Danmark er et gammel nation med mere en 1000 års historie i bagagen og hvilken dag nation blev skabt fortaber sig lidt…Hvad med Valdemarsdag den 15. juni. hvor Dannebrog faldt ned fra himlen ? Nok en skrøne og så er grundlovsdag meget mere nutid og nærværende. Vi har nok været for fredelige så vi ikke har en “kampdag” vi kunne lave til nationaldag.

Istedet kender mange 5. juni som “fars dag”. Det burde forbydes at lægge en kommerciel indkøbsbegivenhed oven i Grundlovsdag !

Så vi har “festlige” taler at politikere og i Frankrig fejres Bastillen dagen stort:

“Bastilledagen fejres over hele Frankrig, men især i Paris bliver der gjort noget særligt ud af dagen. Først og fremmest lægger befolkningen kranse på krigsmindemærker for at hylde både sejren og de mænd, der kæmpede for deres land. Den største militærparade i hele Europa finder også sted på dagen, og det hele sker på Champs-Élysées, der er hovedgaden i Paris. Denne gade fører op til Triumfbuen.

Samtidig overværes det hele af den franske præsident sammen med en række andre prominente mennesker – både fra Frankrig og andre steder i verden. Om aftenen er der altid fyrværkeri over Paris, og dette er et fantastisk syn. Her kan du vælge at gå forskellige steder hen, hvor du får den smukkeste udsigt udover hele byen.”

Kilde: www.paris.dk/guides/bastilledagen/

Og 4. Juli i USA, Norge fejrer også stort deres uafhængighedsdag…I Danmark har vi også moget at være stolte af og burde kunne mødes om: grundloven.
Måske skulle staten og kommunerne tage taktsokken ?
Fx parade i byerne, fyrværkeri om aftenen, gratis adgang til offentlige museer, opførsel af rollespil på Nyborg Vold (det må have været en dramatisk begivenhed !), undervisningsmaterialer til forskellige klassetrin i  folkeskolen
Fik man nogle kaospiloter på projektet ville de sikkert kunne komme frem med både flere og federe forslag en ovennævnte !

Leave a Reply