Hamborg er en dejlig by

Det var dejligt at komme til Hamborg igen efter 5 års fravær

Det er fem år siden vi sidst var i Hamborg. Da for at fejrer nytår men vi har tidligere besøgt byen en del til til jul. For Tyskland og Hamborg kan noget med jul ! Byen var en af min forældres ynglingsbyer og det beløb altid til en stop der på vejen hjem fra Italien.

Jeg er også kommet i byen i forbindelse med mit arbejde og altid været glad for at komme der. Og nu skulle det være. Men denne gang med tog: 4 1/2 fra København og så lander man på Hamburg Hauptbahhof. Nemt. Bekvemt, Praktisk.

Anderleds end Berlin

Hamborg er en del anderledes end Berlin. Det er så tydeligt at Hamborg har været og er en rig by. Alt er velordnet og og mange butikker med det rigtige navn. Og mange dyre biler. Ikke bare de tyske som Porshe og Mercedes men og Ferrari og Aston Martin.

Vi har kørt en del i U-bahn og der er det en fornøjelse at der er rent og pænt. Og særlig rart er det et de offentlige toiletter er bemandet og dermed også rene og pæne. Jeg lægger gerne 50 cent for at komme på et rent toilet !

Hamborg er med sine 1.8 mio indbyggere da tre gange så stor som København men byen føles stadig lille. Berlin har til sammeligning ca 3,6 millioner og det giver naturligvis en forskel. I antallet af mennesker men der er også mere til se i Berlin i forhold til Hamborg. Mange kan godt lide det mere rå Øst-Berlin men vi er mere til det Vest-Berlin eller til Hamborg 🙂

Venlige, høflige og god service

Tyskere er kendt for at være høflige – og lidt kedelige. Høflige er de men bestemt ikke kedelige. Landet har givet os Kraftwerk, Karl Lagerfeld, Porsche ! Og en mænge klassisk musik og litteratur. Mange af de danske ord og traditoner kommer fra Tyskland. Jul og juletræer fx. Måske er det sådan at vi efter 2. verdenskrig har orienteret os mere mod England og i særdeleshed USA og har “forsåget” vores store nabo mod syd som vi dele historie med. Luther kom fra Tyskkand og det gjorde Bismarck også.

Vi har kun oplevet at få god og venlig betjenning i fx butikker og på restauranter. Måske er det sådan som ejeren ef MASH (restauranter) engang udtalte i et interview at “alle vil gerne have gode service men ingen gider at yde den” i forbindelse med at det var svært at få personale i Danmark.

Nye oplevelser

På trods af at vi har besøgt Hamborg en del gange og at byen trods alt heller ikke er så stor igen finder vi ofte nye steder og får ny oplevelser. Og det gjorde vi også denne gang hvor vi udover at tage på en større rundtur i havnen (som er overraskende stor) også fandt et par dejlige oaser.

Leave a Reply