Hjælp

“Hjælp” fra Lakrids, Tak

Måske er du nydiagnosticeret, måske har du haft sygdommen i nogen tid.

Jeg har skrevet mine erfaringer ned i den gratis ebog “Lakrids, Tak” som du finder her.

Jeg er ikke uddannet hverken læge eller psykolog – dette er mine erfaringer med sygdommen. Hverken mere eller mindre.

Jeg har heller ikke fundet de vise sten – du må ikke forvente stor visdom eller mirakler.

 At tage imod hjælp kan være svært. Super svært – men gør det !

Langt de fleste vil gerne klare sig selv. Måske er det et urinstinkt, fra dengang hvor det var helt afgørende. Eller måske er det vores overlevelsesinstinkt og indbyggede kampgen der skriger “jeg skal sgu nok selv!?”
Og dette instinkt eller gen er helt nødvendigt for vores generelle overlevelse. Men overvej at skrue ned for det…
Psykolog
Måske får du tilbudt hjælp fra en neuropsykolog fra sygehusvæsenet eller du er måske/ eller bliver medlem af scleroseforeningen, som også har dette tilbud.
At få diagnosen MS kan kaste dig ud i en stor krise og der er mange tanker i spil. Det kan være alt fra hvordan og om du skal sige det til dine nærmeste til hvordan nu med jobbet.
For mange kan bare ordet “psykolog” for en til at vende kajakken og padle den anden vej.
“Det klarer jeg selv” eller “jeg taler med min bedste veninde” tænker du måske. At tale med en god ven eller et familiemedlem kan være en vældig god ide men tænk på at en psykolog er professionel og uddannet til at hjælpe dig.
Ofte er det også nemmere at fortælle det som kradser i mavesåret til en professionel og udenforstående, som ikke har noget i klemme over for dig.
Hjælpemidler

Der er med garanti ikke nogen som altid har ønsket sig en dropfodsskinne eller en rollator ! Og det gør du sikkert heller ikke..
Men hvorfor kæmpe sig fra møbel til møbel når en rollator kan være en hjælp ? Og hvorfor falde over en forhøjet flise med en hængende fod når du kan få en dropfodsskinne ?
Der findes en lang række større og mindre hjælpemidler. Du kender måske ikke hele udvalget – jeg gør ikke – men spørg til det.
Hvorfor kæmpe med at tage sokker på hvis (og det gør der) findes et hjælpemiddel der kan hjælp dig ? Så kan du bruge energi på noget vigtigere og sjovere…
Familie & venner

De fleste har familie og venner som gerne vil hjælpe dig. Måske siger du “nej tak, det klarer jeg selv”.
De er superkede af at du har fået diagnosen dissemineret sklerose, de vil dig det bedste og har brug for at “gøre noget”

Måske skulle du overveje at sige ja tak til deres hjælp ?

Leave a Reply