Hovedstaden København er en gøre by

Efter at have boet i byen igen nu i fire år er det min konklussion at byen er en “gøre by”

 

Jeg er født og opvokset i København på Østerbro og har altid holdt meget af byen. København er blevet mere international over måske de sidste tyve år. Det har der været et politisk ønske om af forskellige årsager.
København har jeg altid opfattet som en stor landsby med sine ca 580.000 indbyggere (10 % af Danmarks samlede indbyggertal  på 5.731 million i 2016). Beboere fra Frederiksberg indgår IKKE i den 580.000  – tæller du dem med skal du ligge ca 100.000 oveni..
I danske forhold er København stor og føles måske stor for andre i Danmark. Den er ikke stor i min optik (når det angår indbyggere). London, Paris, Rom, Berlin er store i Europæiske målestok) for ikke at tale om Istanbul (ca 15. mio indbyggere) eller hvad med Mumbai i Indien med 18,4 mio ?
Men jeg kan godt lide at København ikke er større. Har jeg været i London et par dage er jeg glad for at komme hjem til roen i København..også selvom London er en dejlig by !
Det er for mig vigtigt at København dels udvikler sig men også at vi holder fast i det som gøre København til netop København. Også derfor har jeg ingen ønske om flere højhuse i byen. Otte ud af landets 10 højeste bygninger ligger nu i København og for min skyld må Århus, Aalborg, Odense elle en anden by gerne have den højeste….
Selvom man skulle tro at jeg var vant til byen og til København bliver jeg alligevel indimellem lidt forpustet og tænker at en hus i vandkanten ville være dejligt.

"Surfers" af Henrik Wessmann
© Henrik Wessmann

Jeg oplever byen som en “gøre by” mere end en “være by”. Med de mange tilbud i byen gør man ofte, man er ofte på farten og tempoet er bare højere her end i Nørre Vorupør (som jeg besøgte i 2017).
Det er INGEN kritik af Nørre Vorupør – tværtom ! Der oplevede jeg mere at “være” end at “gøre”.
Helst sikkert synes jeg det er dejligt med de mange muligheder i byen: cafeerne, gadelivet, butikkerne, muserene, biograferne, resturanterne etc.
Og jeg har nok altid fået med energi og inspiration fra byen end fra skoven men jeg synes også det er dejligt at kunne trække sig lidt tilbage, slukke for strømmen og larmen.
 
Jeg er ikke god nok til at bruge de mange grønne områder i byen. Det skal jeg være bedre til for behovet for ro vokser hos mig. Så når jeg konkludere at “København er en gøre by” er det ikke helt sandt. Man kan også “være” i byen – jeg har bare ikke fundet nøglen helt endnu.

Leave a Reply