Hvor blev grønthandleren af ?

Efter en tur sydpå slog det mig at jeg faktisk ikke kender en grønthandler i mit kvarter

Eet blik på mig og du vil se at jeg har spist meget andet end grøntsager og frugt i mit liv. Faktisk har jeg spist alt for få…Jeg må forsvarer med med at frugt og grønt overhovedet ikke indgik i kosten som barn og i 1970´erne var der en anden opfattelse af kost, motion og sundhed.
Jeg har været i Italien mange gange og hvergang bliver jeg inspireret til at spise mere frugt og grønt. Det ser så lækkert ud og er poppet med velsmag og glæde. Det oplever jeg sjældent i Danmark.
På den sidste tur til Italien boede vi midt i byen og det bugnede med grønthandlere, fiskehandlere, slagtere og forretninger med håndlavet pasta. For ikke at nævne osteforretninger med et stort udvalg af verdens 8. vidunder: Parmesan. (den burde helgengøres og have en festdag!)
Mega inspirende !


Jeg har længe været klar over at slagtere har vi ikke mange af her i enklaven (Frederiksberg) . Bare to – kød køber man i Føtex, Irma eller Netto…suk
Men grønthandlere har jeg faktisk ikke tænkt på før. Et opslag på Krak viser, at der er 10 stk på hele Frederiksberg inklusive dem som ligger i en beboelsesejendom på 4. sal….
Som barn husker jeg den lokale købmand og grønthandleren med deres store udvalg af fx den danske nationalspise: kartoflen. I supermarkedet har de bagekartofler, kartofler (store og små), måske aspargeskartofler – men der findes 700 kartoffelsorter ! Jeg aner ikke hvad der er de har i supermarkedet – jeg køber to kilo…
Når jeg har været hos i grønthandler er jeg ofte skuffet. For der findes naturligvis gode og dårlige grønthandlere – den gode er for mig en som tager sit erhverv seriøst og udvælger. Udvælger sæsonens frugt og grønt, de modne med velsmag og ikke det de tilfældigvis har hos grossisten.
Måske forlanger jeg for meget, måske er romantikken død….

Leave a Reply