Jeg Er Også En Hykler

En hykler, hykleri lyder bestemt ikke rart. Det er negativt !

Men jeg erkender at jeg nogle gange er det/ gør det – og du ?
Et eksempel kunne være at man siger at du skal ikke få pensionerede Onkel Jørgen til at male din stue for det tager arbejde fra en rigtig maler, der lever af det.
Eller bede din gode ven, som er hobby fotograf om at lave et portræt billeder af dig istedet for at gå til en portrætfotograf. Samtidig med at du beklager malerfagets eller fotografiet som håndværks endeligt eller snarlige død.
Eller du begræder at bageren på hjørnet lukker og det gode håndværk går tabt – mens du køber dit rundstykke hos Shell ?
Du er måske mægtig god til at snekererer og du tilbyde at lave en carport ved siden af dit alm arbejde. På den måde tager du måske arbejde fra en prof. tømrer og fremmer på den måde udenlandsk (og billig) arbejdskraft ?
Vi går op i noget forskellig og jeg er sikker på at vi alle hyklere og er dobbeltmoralske på et eller flere punkter.
Så kommer spørgmålet: er der forskel på hykleri ?  Det er der vel ikke og at måle graden af hykleri er nok lidt vanskelig…
 

Hykleri er at foregive at have en særlig tro, holdning, værdisæt, følelse, kvalitet eller standard, som man ikke har. Eksempler på hykleri: Nogle forældre forbyder et barn at ryge cigaretterfordi det er usundt; Men forældrene ryger selv cigaretter. Et andet eksempel: Når en forælder siger: “Gør som jeg siger og ikke som jeg gør” så er det hykleri.
Hykleri har en karakter af fejhed, krysteragtighed og ynkelighed. Hykleri er i denne forstand udtryk for ens frygt for konsekvenserne af at udtrykke sin sande holdning etc.
Aktivt hykleri kan være et i reglen utilstrækkeligt dække over personlig umodenhed, for hvilken det naturlige udtryk i psykologien kaldes passiv aggression. Passiv aggression består i at at man ikke meddeler sin sande holdning etc, når situationen lægger op til det, fordi man ikke magter eller vover det. Hykleriet består i at man i stedet siger noget andet, typisk det, som forekommer mest opportunt i situationen.