Hyldest til dagligdagen

Dagligdagen er overset og ofte bliver der set lidt ned på dagligdagen og vi taler nedsættende om ”dagligdagsting”.

Men jeg synes det er en stor synd og skam. Vi skulle måske til at opgradere dens status og i det hele taget beskæftige os lidt mere med den.
Mit postulat er, at vi ikke kan leve uden dagligdagens rutiner og forudsigelighed. Har du lagt mærke til, at man, når man kommer et nyt sted, meget hurtigt får indkorporeret sine vaner og rutiner og alledere efter et par dage har fået en ny dagligdag ?
Dagligdagens vaner og rutiner er simpelthen den lim, der får vores tilværelser til at hænge sammen. Det er IKKE bungyjumpet eller vandreturen i Borneos jungle.
Jeg ved godt, at det er mere på mode at være total forandringsparat, afsky vaner og rutiner, men ærlig talt står dagligdagen for 99% af tilværelsen hos de fleste mennesker. Og også hos mig, selvom det gør lidt ondt at sige.
Derfor kan man undre sig over, hvor lidt vi egenligt beskæftiger os med dagligdagen og forsøger at få kvalitet ind i den. Dagligdagen behøver jo ikke være kedelig ! Det bestemmer vi selv.
Jeg fotograferer som bekendt lidt og ser på mange billeder. Dagligdagen fylder bekymrende lidt i de fleste billeder. Man ser mange billeder af  nedslidte og rynkede Cubanere, men meget få, eller slet ingen, af en nedslidt og rynket Inger fra Solrød Strand. Man ser billeder fra gadene i Katmandu men ikke fra Struer. Gud ved hvad antropolog og etnografer vil sige om 100 år, når der ikke findes billeder af dagligdagen anno 2012 ?
Jeg er helt med på at vi tiltrækkes af kontrasterne til vore egne liv og derfor ikke tiltrækkes af Struer (tænk over det !). Men der er masser af drama og fortællinger i dagligdagen. Vi skal bare se dem.
Løftet til mig selv og dagligdagen er at jeg de næste tre måneder vil tage billeder mindst en gang om ugen af  dagligdagen, fotografere den ligemeget hvor kedelig den tager sig ud.
Og så vil jeg da gerne slå en slag for en af mine yndlingssange (som vist ikke findes i en hiphop udgave endnu..):

Melodi: Kurt Foss/Reidar Bøe – Tekst: Aase Gjødsbøl Krogh
“Dit sind flyver altid så viden omkring, det er, som du glemmer de nære ting.
Du drømmer om lande i syd og mod nord og ser ikke skønheden, hvor du bor.
Du synes din dag er så kedelig grå. Hvad er det, du søger, hvad venter du på.
Når aldrig du under dig rist eller ro, kan ingenting blomstre, og intet gro.
Gå ind i din stue, om end den er trang og hør, hvor den nynner en stille sang.
Den rummer dog ting, som dit hjerte har kær, du ved bare ikke, hvad de er værd.
Den lykke, du søger bag blånende fjeld, den har du måske altid ejet selv.
Hold op med at jage i hvileløs ring og lær blot at elske de nære ting.”

[nggallery id=21]

En kommentar til “Hyldest til dagligdagen”

  1. Hvor har du ret, Henrik!
    Tak for ‘huskekagen’ 🙂
    Det bliver spændende at følge, hvad du fanger derude i hverdagen.

    Svar

Leave a Reply