jeg vender altid tilbage til Ichak Adizes

Gennem årene er jeg blev eksponeret for et antal forskellige former for ledelse og type værktøjer

Jeg har faktisk ikke helt overblik over dels de forskellige former for ledelse eller værktøjer til at type bestemme mennesker jeg er blevet eksponeret for. Men jeg husker vagt Myers Brigs og Enagrammet, som fik en stor opblomstring for nogle år siden. Jeg har fået lavet disse og flere til…

Fælles har været at de, da jeg har fået dem lavet, har været oppe i tiden og at jeg synes det var “da meget skægt”. Alle elsker at høre om sig selv…Ofte blev de brugt på teams så man bedre vidste hvad, der drev ens kollega, kende deres stærke/svage eller forstår hvor han/hun reagerede som vedkommende nu gjorde..

Så kom vi og jeg fra et to-dages event optændt af den hellige ild, beruset af vore nye viden, med turbo på sanserne overfor vore kollega….det holdt vel en uge…og sandt at sige kan jeg ikke huske meget af det idag.

Men jeg husker den første bog om ledelsesroller jeg læste. Det var en HR Chef i Philips, der brugte Ichak Adizes og fik mig til at læse den, for 30 år siden. Og jeg husker ikke alle detaljer men den overordenede linier: PAEI. + en “Nullert”…..

Grundlægende for mig er det, at en leder ikke kan indeholde alle roller i lige stor grad. Det var en bog som gjorde indtryk og hvor jeg kunne placerer mig selv uden lange test. Den gjorde kort og godt indtryk.

Og hvorfor kommer jeg til at tænke på det ?

Fordi jeg ubevidst bruger det. Jeg besøgte en virksomhedsejer, der har en høj grad af “E” og talte lidt med vedkommede om at det at have et stort “E”. Forhåbentlig uden at være alt for skolelære agtig.

Du kan læse meget mere om Ichak Adizes og hans “PAEI”-model her: http://www.apro-kom.dk/cm66/

Bogen “Lederens Faldgruber” fås på dansk hos fx SAXO.com

Leave a Reply