Ikke visdom fra mig i P1 Debatten

På baggrund af en blog blev jeg inviteret i P1 Debat om selvmord

Tilbage i maj måned skrev jeg en blog omkring selvmord som jeg skrev på baggrund af at debatten om aktiv dødshjælp igen blussede op. Overskriften å den blog var “frisk” og måske var det det redaktionen på DR P1 Debat reagerede på.

Lige nu ruller der på DR et program i tre afsnit henover skærmen med titlen “Jeg vil dø” med Anders Lund Madsen som vært og der findes også andre aktuelle programme om emnet: https://www.dr.dk/tv/temaer/raek-ud-tal-om-selvmord

Jeg sagde ja tak til at deltage af et par årsager, som ikke er fordi jeg tror at jeg har særlig viden om emnet, en særlig oplevelse af emnet eller i det hele tage noget klogt at sige om emnet men fordi:

1: DR er professionelle folk der må mene at det jeg har at sige er relevant. Jeg blev dagen før ringet op af en DR journalist og vi taler lidt om emnet og der dannede han sig helt sikkert en opfattelse. At inviterer Anders Lund Madsen er en “no-brainer” men en kognitivt ramt sklerose patient tænker jeg var et sats.

Og så synes jeg, at det kan være både godt og befriende at høre fra en person, som ikke er professionel debattør eller er ekspert i emnet. Ligesom at det var godt at deltagerne i “Passion” selv skrev deres tekster og ikke en journalist.

2:  Jeg har altid været nysgerrig og det var jeg også her. Det var og er, måske, min eneste chance for at komme i DR Byen som andet end “turist” på Kulturnatten.

At finde sig selv i et studie med trænede debattører var en god oplevelse,  som også var skræmmende og en temmelig hård omgang.

Det var skræmmende, ikke fordi jeg ikke blev taget venlig imod, men fordi tanken om at jeg skulle blamere mig på national radio gav svedige håndflader.

Jeg havde på forhånd besluttet mig for kun at sige noget når jeg blev direkte adspurgt for ikke at rode mig ud på dybt vand. Det gjorde måske at udsendelsen ikke blev sådan en fri, åben og flydende debat eller samtale, som jeg holder meget af. Det er mit indtryk fra programmet, som jeg ikke har hørt efterfølgende og heller ikke komme til. Jeg kan ikke lide at se mig selv på video og jeg kan ikke lide at høre min stemme komme ud af en højttaler.

En ven skrev til mig senere på aften om en historie jeg havde fortalt om min tandlæge (som jeg forøvrigt godt kan lide) og jeg må erkende at det havde jeg fuldstændig glemt at jeg havde fortalt.  Min kognitive ramte hjerne kørte i overdrive og så smider den nogle gange store fragmenter ud til højre. 

Man skal nok heller ikke glemme at man er “castet” til en rolle. Jeg opfattede at min “rolle” var patient med kritisk sygdom for hvem tanken om selvmord ikke er fjern. Mon ikke mange med en kritisk sygdom, og såmænd også dem som ikke har, har tænk “hvad nu hvis” og der har tænkt at selvmord kunne være en beslutning ? Det tror jeg og derfor har jeg måske også udfyldt min “rolle” ?

For at få en debat kræves mindst to modstridende synspunkter og jeg opfattede at vi, sikkert med en masse nuancer og forbehold, var enige om at  det at begår selvmord er en meget personlig og individuel beslutning.

Du tænker måske, at det ikke kan være hårdt at sidde og “sludre” lidt. Det var det for mig. Jeg kunne risikerer at blive bedt om at forholde mig til en udsagn fra nogle af de andre deltagere ( som var Anders Lund Madsen, TV-vært, Thomas Ploug, professor, institut for kommunikation & psykologi AAU, Marie Høgh, præst, Flemming Schollaart, formand foreningen “En Værdig Død” med Gitte Hansen som vært + at Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund).

Derfor krævede det, synes jeg, at jeg forsøgte at følge med i det som blev sagt. Det er monstersvært når man har kognitive problemer at følge med fire personers synspunkter. Jeg fandt mig selv i at fange noget, som jeg havde en mening om kun for at opdage at tanken var væk sekundet efter.

Emnet “selvmord” er stort og svært med at masse nuancer, omstændigheder og forbehold.

Derfor forestiller jeg mig ikke at emnet er uddebateret på 45 minutter men jeg håber at udsendelse og min medvirken har gjort emnet lidt nemmere at tale om.

Du skal ikke høre udsendelsen for at høre mig eller for mig skyld. Jeg kommer ikke med klarsynet visdom og du skal høre den for din egen skyld.

Du kan høre udsendelsen på nettet på https://www.dr.dk/radio/p1/p1-debat/p1-debat-2018-09-12#!00:00:00 og du kan finde udsendelsen som podcast på fx iTunes her: https://itunes.apple.com/dk/podcast/p1-debat-ret-til-selvmord-2018-09-12/id1292505756?i=1000419594772&l=da&mt=2

Leave a Reply