Istanbul igen – i dejligt vejr

Jeg har igen været i Istanbul og denne gang med familien.

Det var 4. gang jeg var i Istanbul. De to første gange på og med arbejde og forrige gang på en foto workshop. Men denne gang var det ren ferie og fornøjelse i 4 dage, hvor vi var heldige med vejret.

I alle fire dage i oktober havde vi ca 22 grader og sol. Så meget sol at jeg den første dag blev forbrændt i panden….Nu var det jo ikke en solferie men det er federe at være i en storby når det ikke regner og det er dejligt at kunne sidde ude at spise i korte ærmer kl 21…

Ingen tvivl om at det var på min foranledning og anbefaling at vi tog afsted. Og netop derfor er jeg meget glad for at både fruen og datteren syntes godt om det !
Istanbul er en blanding af noget mellemøstligt/arabisk og europæisk. Det ene øjeblik hører du at der bliver kaldt til bøn fra en af de mange moskeer og det næste øjeblik høre du høj musik, der er fra MTV Top 10 listen.  Der er en leben uden lige – mindre kaotisk end i Marrakech, mere kaotisk end i Paris.

Denne gang boede vi i Sultanahmet, som er kernen i Istanbul, hvis man kan tale om en kerne i en by, der har ca 13. millioner indbyggere….Sultanahmet kan sammenlignes med København K. Jeg har boet på flotte 5 stjerne forretninghoteller og på mere ydmyge stede i Fatih kvarteret – men  hver ting til sin tid. Her handlede det om 4 dage hvor vi skulle “se noget”. Nogle tænker måske at Sultanahmet ikke er det er “rigtige” Istanbul – jeg synes det OGSÅ er Istanbul.

Det er her i Sultanahmet du har mange finder af monumenterne og det man skal se, mange restaranter og turister. Og du bliver ofte stoppet: af en fyr der siger: “Hej, det er mig fra hotellet. Hvor skal du hen ? Jeg kender en god restaurant” – eller også kender han et godt sted med tæpper…. Der er hele tiden en, der forsøger at lokker dig ind på netop hans restaurant. Det kan godt være trættende. Specielt fordi man er opdraget til at svare folk og ikke bare ignorerer dem. Det tager et par dage at vænne sig til.
Når det er sagt oplever jeg tyrkerne som meget venlige og imødekommende mennesker.
Jeg så noget af det jeg har set før, men jeg så også noget nyt. Denne gang fik jeg set Hagia Sophia, som er en moske, der har været en kirke. Hvis du skal besøge en moske vil jeg til hver en tid sige at et er Hagia Sophia du skal besøge og ikke Den Blå Moske (som dog er gratis at besøge).
Jeg har tidligere være i Topkapi paladset men det er først her anden gang at dets skønhed er gået op for mig. Du betaler 15 TL for haremmet og 30 TL for paladset. Jeg vil anbefale dig at at sprede besøget over to omgange. Alene i haremmet er der “stof” nok til en formiddag – det var også den eneste vi fik set denne gang selvom vi havde købt billet også til paladset
Det er imponerende og vanvittigt flot. Ikke overdådigt og flot som europæiske slotte/paladser, der er fulde af små fede keruber, forgyldninger og selfies i form af kommisionsportrætter – her en fantastiske farver og mønstre. Det MÅ du se hvis din vej falder forbi Istanbul.

Istanbul
  • Istanbul, som by
  • Den Blå Moske
  • Hagia Sofia
  • Topkapi (Haremmet)
3.8

Resume

Byen er levende og det er en dejlig blandig af mellemøsten og Europa. Tyrkiet har en stor og glorværdig historie, som det er værd at beskæftige sig med.
Det trækker ned at der er så mange plattenslagere. Du kan ikke gå 20 meter uden at blive antastet. Det er belastene. Du ved at at det er sådan det er når du går i Grand Bazar men det er næsten overalt.
Den Blå Moske har jeg været i før – jeg var også en anden moske ved Galata broen (Yeni Cami), som faktisk imponerede mere. Det gjorde Hagia Sophia også.
Vi boede på et meget centralt hotel i Sultanahmet med god service (de talte også engelsk)

Leave a Reply