jeg blev lige mindet om min egen ryger historie

Jeg blev minde om min ryger historier af et interview i MS Magasinet med Martin

Nævnte Martin er min medblogger og MS-bloggen på https://www.multipelsklerose.dk og i Nr. 1-2019 er der sidst i bladet et interview med Martin, som fortæller om hans rygestop og hans forsøg på rygestop.

Mon ikke de fleste som enten ryger eller har røget kende til rygestop som er gået godt 1,2,3 dage, 1,2,3 uger eller måneder ? Jeg gør.

Jeg kommer fra et ryge hjem. Min far røg 60 Kings om dagen og min mor røg 20 Scotsman om dagen. Hun røg tidligere Queens men Scotsman var længere, så dem kunne hun skære iver og fik lige 40 cigaretter ud af en pakke med 20 stk….

Jeg husker de blå røgskyer i vores lille stue når jeg fx kom hjem igen en søndag eftermiddag. De stod nærmest stille og bevægende sig kun når en udefrakommende kraft satte den i bevægelse.

Min bror, som er syv år ældre end jeg, røg også og jeg begyndte at ryge tidligt. Jeg var vant til røg og omkring 1980 var det stadig lidt smart at ryge. Men sluttede også. Men startede igen da vi røg (haha) ind i periode med fem dødsfald på seks måneder. Så fik jeg lige en undskyldning for at begynde igen.

Det er et gennemgående tema det med, at jeg fik en undskyldning for at begynde igen.

Da vi skulle have vores første barn holdt jeg op med at ryge. Men så døde min mor og jeg syntes åbenbart igen at så ville en cigaret være godt. Jeg holdt op igen men så døde min far og så…get it ?

Kilde: DR.dk - https://www.dr.dk/nyheder/indland/rapport-punkterer-myte-om-oeget-graensehandel-minister-afviser-haeve-cigaretpriser
Kilde: DR.dk – https://www.dr.dk/nyheder/indland/rapport-punkterer-myte-om-oeget-graensehandel-minister-afviser-haeve-cigaretpriser

J

eg holdt op med at ryge for vel omkring 18 år siden. Omkring det tidspunkt, hvor ca 30% stadig røg dagligt eller lejlighedsvis. Som vanligt husker jeg ikke datoer. Nogle husker meget præcis hvor og hvornår de holdt op med at ryge. Det gør jeg ikke. Jeg er altid holdt op med at ryge pludseligt og uden hjælpmidler i form at tyggegummi og andet.

Har jeg savnet det i de 18 år ?

Jo, indimellem.

Jeg har altid gerne ville være festryger. Men det kan jeg ikke. Et sug og jeg er hooked. Og selv mange år efter kan tanke om en cigaret godt komme til mig. Sjældnere og sjældnere. Men jeg kunne godt lide at ryge. Jeg syntes det smagte godt og lugten fornemmer man ikke selv. Eller jeg gjorde ikke.
Igennem tiden har jeg ryger cigaretterm cigarer, cerutter !, cigarillos og pibe. Men aldrig med fjolletobak. Det fik jeg ind ret tidligt at det var et meget dårlig ide og noget jeg skulle holde mig fra. Jeg kan ikke engang sige som Clinton at jeg har røget det men ikke inhaleret. Men jeg husker godt den sødlige lugt fra koncerter og andre steder…

Trods at jeg var glad for at ryge at jeg meget glad for at være holdt op. Af mange grunde. Men jeg er ikke blvet en discipel af de rygendes sidste dages hellige og voksne mennesker må gøre som de vil (i deres eget hjem).

Min forældre var undskyldt og jeg også til en vis grad men nu ved alle at rygning er skadeligt for en selv og ens omgivelser. Der er nogle, som fornægter dette ligesom nogle fornægter Holocaust.  Og USA har aldrig været på månen. Det var CIA som stod bag 9/11…

Det er skidt at så mange unge ryger:

Flere unge ryger. Fra 2013 til 2017 er der sket en stigning i andelen af 16-24-årige, der ryger. Og blandt de 20-24-årige er det hver femte, der ryger dagligt.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse – https://www.cancer.dk/forebyg/undga-roeg-og-rygning/fakta-om-rygning/unges-rygevaner/

Leave a Reply