Jeg er dansker men også Europæer

Jeg havde aldrig troet at jeg ville melde mig ind i noget som helst politisk – men Europa er for vigtigt til at overlade til de andre

Tanken om at melde mig ind i fx et politisk parti har altid ligget mig meget fjernt. Ikke at jeg ikke har haft en mening, ikke har brugt min stemmeret eller ikke har fuldt med i den politiske debat i medier og på hjemmesider for det har jeg. Jeg har ikke misset at stemme til et eneste valg siden jeg fik stemmeret i 1985.
Når jeg ikke har meldt mig i noget ikke kan det vel koges ned til to ting:
1: jeg har ikke været enig nok med noget politisk parti
2: det har ikke ligget mig nok på sinde
Og lad mig lige sige at jeg har stor respekt for dem som involverer sig i politisk arbejde – også for dem som jeg slet ikke er enige med om noget som helst. Og de findes..:-)
Men jeg har følt at der dels har været en del “EU bashing” og at “kom-lad-os-melde-os-ud-så-bliver-altid-meget-bedre”-siden har alt for lidt modspil. De har dygtigt fremført deres synspunkter og efter min mening har ja-siden været alt, alt for for dårlige og for inaktive. Det er ihvertfald lykkes ja-siden at tabe…senest afstemningen i 2015 om retsforbeholdet.
Mange af sejrene i EU bliver taget som en total selvfølge og ikke omtalt hvorimod en “and” som historien om lakridspiber og kanelsnegle rydder forsiden, foragter og optager os i en uge.
Der er det en glæde at vi nu ikke bare har en bevægelse imod EU men også en bevægelse FOR EU : Europabevægelsen
I min optik er det ikke sådan at EU er en perfekt størrelse eller enhed. Slet ikke. Der er mange ting, som skal forbedres og problemer, der skal løses.
Men, igen i min optik, er EU det rigtige sted for os at være i en global verden, hvor vindstyrken tager stadig til.
Klima, flygtninge og økonomi er ikke noget vi kan løse os danskere alene. Det vill være dejligt hvis vi kunne samles omkring et lejrbål i skoven og løse problemerne. Men det kan vi ikke og der er ingen vej tilbage – verden ligger åben, den er global og Danmark, gør sig bedst i, tror jeg, at sidde med ved bordet og deltage i arbejdet.
At tro på at vi kan lukke grænserne og passe vores egne kartofler og frikadeller er, synes jeg , naivt. 
For mig er Europa ikke EU. Europa er meget mere. Det er en tanke og et historie- og værdifælleskab.
Jeg “skilter” sjældent med mine politiske overbevisninger men jeg er 100% overbevist om at jeg også er Europæer. Det vil jeg gerne stå ved.

Leave a Reply