Jeg er en 50-årig hvid mand – alt er galt !

Det kan kun bliver værre hvis jeg også var tysk – men jeg har et semi prøjssisk navn…

De tre ting i overskriften – 50-år, hvid og mand -er ikke i høj kurs i 2018. Men en total katastrofe havde det været hvis jeg også var tysk; så havde 2. verdenskrig og Holacoust også været min skyld og jeg ville have haft travlt med også at forklare og tage afstand det

Kønsrolle

Jeg er opvokset med kvindekamp og rødstrømpebevægelsen i 1970ér, går ind for ligeløn, ligeret, ligeværd, har skiftet bleer på mine børn, er blevet hjemme fra arbejde når de var syge, og jeg vasker op. 
Betyder det at jeg  er “renset” – det tror jeg ikke for jeg er jo også et produkt af det samfund og den tid jeg er opvokset i. Og hele #metoo bevægelsen har vist at der er problemer stadig og i nogle branche er den mere gal end andre. Så jeg har stor sympati for bevægelsen men føler også at den nogle gange, hos visse er blevet til en stigmatisering af manden
Jeg hader, når jeg nu skal starte en samtale om mand/kvinde med at undskylde.. “lad mig starte med at sige jeg tager afstand fra…” Jeg har ikke taget kvinder på røven, kommet med sjofle bemærkninger eller udnyttet kvinder. Og den indledende undskyldning SKAL man komme med hvis man kunne tænke sig at nuancerer et fremkomment synspunkt. 
Men jeg har også noteret mig efter et liv på 50 år at mænd og kvinder er seksuelle væsener og en portion flirten, erotik etc er der mellem kønnene. Det er nok kommet for at blive…

Alder

Når er man 50 år er man hverken ung eller gammel. Man er sådan midt i og meget debat foregår omkring enten den unge (og det er godt!) og deres muligheder i livet eller omkring de ældre og deres behov for tryghed og evt pleje. Fx kan man som ældre i eget hus indefryse sin ejendomsskat men unge kan ikke indefryse sin skat af SU-en til overstået uddannelse.
Der er meget fokus på det ungdommelige, som er i høj kurs. Jeg fornemmer, at mange synes det er mere vigtigt/interessant at høre hvad en ung på 17 mener om dette eller hint, hvorimod den erfaring og måske mere nuancerede opfattelse fra en på 50-år er i mindre høj kurs. Jeg kan afgjort tage fejl og jeg er med at emnet er kompliceret. 
Måske er det også sådan at erfaring i dag er mindre høj kurs end den var for 75 år siden. Alting går så stærkt så viden og erfaring bliver hurtigere forældet ?

Hvid mand

Den “hvid mand” som begreb har gjort forfærdlige ting. Det har den sorte mand også. Tænkt fx på folkemord i Rwanda – det var sort mand mod sort mand. Eller fx Myanmar hvor hovedparten er Budshister men foretage noget i retning af folkemord på Rohingya’er.
Men jeg kan ikke lide talen om den “hvide mand” som begreb for det er ikke mig og har ikke været det længe. Når jeg bliver omtalt som en “hvid mand” og ikke bare en “mand” pålægger man mig et ansvar og en skyld for forfærdelige ting som fx slavehandel. Det er ikke min skyld at nyeste undersøgelse viser, at næsten hver tredje af alle unge grønlændere har været udsat for et seksuelt overgreb inden deres 18 års fødselsdag jvf. FN
Man kan naturligvis mene at mange af de ting sker idag på grund af det der skete tidligere. Også det er sikkert også rigtigt og jeg vil genne være med til at hjælpe bedst mulig men jeg bryder mig ikke “skyld” eller at jeg ikke kan have et par Bermuda shorts på uden at blive beskyldt for kulturannektering etc.

Leave a Reply