jeg får svært ved at få job i Frankrig

Og der er der flere grunde til: jeg taler ikke fransk, har MS…og så er jeg overvægtig

At jeg temmelig sikkert ikke ville få job i Frankrig alene af de to første grunde kommer ikke bag på mig men at min overvægt også kunne være en grund kom alligevel bag på mig. Overraskelsen blev udløst af en artikel på dr.dk med overskriften: 

“Hver anden franskmand siger ok til at diskriminere overvægtige

45 procent af alle franskmænd mener, at det er i orden at undlade at ansætte en overvægtig person.”

Citat: dr.dk
Jeg er overvægtig og har næsten altid været det og har også været udsat for mobning og fordomme men jeg blev nu overrasket….og så alligevel ikke total overrasket…
I folkeskolen blev jeg periodevis mobbet og husker at en lære kaldte mig fed og dum. Det udløste en klage til skolen fra mine forældre og jeg fik en undskyldning – men det var jo sagt…
Som voksen er jeg også stødt på ideen om at overvægtige er lidt smådumme, lidt langsomme og at det er mennesker uden nogen form for selvkontrol eller selvkritik, Jo, jo…har hørt det hele…
“De kan jo bare tage sig sammen” har jeg hørt mange gange men nyere forskning viser at helt så nemt er det ikke. Tanken om at indtag af kalorier minus forbrænding giver et vægttab eller vægtforøgelse er stærkt forenklet – og ikke korrekt.
Du tænker, hvorfor jeg ikke blev total overrasket over at 45% – næsten halvdelen – af franskmændende synes det er ok at diskriminere på folks vægt ? 
Når jeg ikke overrasket er det fordi jeg har set de træk også i Danmark – så vi kan ikke ryste på hovedet og sige “oh,la la – de franskmænd, de franskmænd”
For et par år siden var der er ramaskrig over at kraftigt overvægtige kunne få en gastrisk bypass (også kaldet “fedmeoperation”). Nu var det ikke sådan at det bare var noget man fik overhovedet med folkestemningen sagde nej – “de kan bare tage sig sammen” – og dermed blev antallet at operation skåret kraftigt.
Sjovt nok er der ingen som siger at vi ikke skal behandler mennesker med lungekræft hvis de er rygere. Argumentet “de kan jo bare lade være” er også gældende her ? Idag kender alle til de skadelige virkninger ved rygning.
At behandler alkoholikere eller narkomaner ? De kan jo bare lade være – alle kender de skadelige virkninger.
Og sådan kunne man sikkert blive ved med at nævne eksempler.
Flere gange har det også været fremme at overvægtige måske skulle til at betale mere for en flybillet end slanke. Ideen om at de også skal betale mere for en tog- eller busbillet er ikke kommet på bordet endnu…
Selvom jeg tidligere har forbeholdt mig retten til at være naiv er jeg trods alt ikke total naiv eller blind for den virkelige verden. At du bliver sorteret til eller fra grundet dit udseende er ikke nyt. Nyt er måske at der bliver konkret udtalt ?
Som når fx Abercrombie & Fitch kun ansætter unge mænd med vaskebræt til at byde kunderne velkomne i deres butikker….mange steder er en jobsamtale blevet erstattet med “en audition” eller “casting”. Er det bare en popsmarthed, der er sneget sig ind på jobmarkedet ? Måske, men jeg frygter at det er mere end bare det…

Leave a Reply