hvad er det med dig og kaffe ?

Mit forhold til kaffe er fyldt med had og kærlighed – ihvertfald er det kompliceret……..!

Mit forhold til kaffe er nok lidt kompliceret. Jeg ønsker at drikke en god kop kaffe men det må heller ikke blive for kompliceret – så forsvinder det enkle og ligefremme som jeg sætter så stor pris på ved så mange ting.
Og der er nogle som partout skal ophøje kaffen og kaffebrygning til et højere niveau, gøre det til raketvidenskab og som vil sælge mig alverdens gadgets.

Der har jeg nu også været og sammen med mit samlergen var det lige før det gik helt galt…

Jeg havde en samling på ca 120 kaffedåser (fra tiden hvor hver by og hver købmand ristede kaffe), havde en samling espressokopper (det ER samleobjekter). Jeg havde en Moccamaster, en stempelkande, en mokkakande og en La Pavoni espressomaskine (der ER forskel på kaffen alt efter bryggemetode – og kaffebønne!)

Specielt omkring espresso er der jo en helt kult ! Espresso ER dejligt og klart en af mine foretrukne kaffemåder men jeg er blevet lidt træt af al den grej og hejs: bønne skulle males med den rigtige finhed, den rette mængde kommes i  og den skulle stampes med det rigtige tryk, kopperne varmes op, maskinen varmes op, kaffen laves med det helt rigtige tryk for at få en god crema -i mellemtiden fyldte jeg 90 år…

Nu har jeg stadig min Moccamaster, stempelkanderne og mokkakanden bruger jeg ikke og så har jeg  en Hario V60 dripper. Og det sidste er sgu kejserens nye klæder !

Helt galt går det når de mener man skal hælde vandet over bønnen fra en kande med lang tragt (som koster 498.00 kr)  i cirkulære bevægelser – der mangler kun at du skal sige en magisk formel også. Selve filterholderes fåes i plastik, glas og procelæn….

Altså kaffe er sgu ikke så svært !

God bønne + varmt vand (ca. 92-95 grader, gerne filtreret) + godt filter = god kaffe

Så er det kunne det indbyrdes forhold mellem vand / kaffe – det kan du læse om eller endu bedre afprøve….

Og jo – temperaturen på vandet betyder faktisk en del ! Du skulle afprøve det…
Men det største betydning kaffe har er den sociale og pausen, der giver reflektion og perspektiv.

PS: 30 kr for en espresso er røveri !

Leave a Reply