Kaizen fremfor revolution er at foretække

Kaizen er et japansk begreb for løbende forbedringer og kan bruges i mange situationer

Der er forskel på østerlandsk filosofi, ledelsesteori og ikke mindst maden…sushi har vi taget til os men med kaizen mangler vi stadig noget.
I Europa har vi haft revolutioner og der bliver talt om “kvantespring” i i fx videnskab. Altså store, hurtige forandringer eller forbedringer. Men der findes en anden tilgang, hvor der ikke skal laves revolutioner men hele tiden små forbedringer, små skridt.
Før jeg overhovedet havde hørt om Kaizen eller LEAN havde jeg også den indstilling at alt kunne gøres bedre. Hvis jeg brugte det jeg lærte igår kunne det jeg lavede idag blive bedre. Og her er det vigtigt at du kan lære både af det du gjorde godt og af det du gjorde mindre godt. Farligt er det hvis du, som jeg ofte gjorde, kun tænkte i hvad du lavede mindre godt; så kan det godt blive sådan “tryk-dig-selv-ned-hat”.
Men hele konceptet i at du skal tænke over der gik godt og hvad det mindre godt eller ligefrem helt ad HT er sundt.
Jeg tror helt afgjort mere på de små forandringer og deres holdbarhed. Hvem kender ikke til at være på slankekur ? Du bliver den 2. januar tændt af en hellig ild og nu skal du leve sundt. Gå i fitness tre gange om ugen, løber to gange, spise tofu og quinoa og væk med at det stivelse i kartofler, ris og pasta. Du forsøger at ændre alt på en gang…
Og hvem kender ikke til at gå helt kold i det efter få uger ? At lave så store forandringer i end liv på een gang er ikke bare svært, det er dødsvært.
Måske kender du det også fra din arbejdsplads ? I har haft et godt møde, mange gode ideer kom på bordet og I blev enig om at NU rykker i (måske med et lille kampråb? ). Alle er begejstrede og som det hedder “committed”. Efter et par uger har virkeligheden overhalet det, det aglige arbejde har overtaget styringen og Peter lavede heller ikke det han skulle…

Ting tager tid

-det er det det gør og tanken om at du med et snuptag kan flytte dig eller andre over store distancer holder ikke. Skal du fra København til Århus med tog skal du henover Fyn.
At ting tager tid har for mig været svært at takle.  Når noget skulle gøres skulle det helst være igår og hvorfor forstod de andre ikke visionen og var lige så tændt som jeg ?
Paradoxalt nok er evne til at tilpasse sig og imødegår forandringer grunden til at homo sapiens er blevet et succesfuldt dyr – men vi hader forandringer…

Leave a Reply