kendte jeg min forældre ?

Jeg er ikke forældreløs men jeg er heller ikke sikker på jeg kendte mine forældre

Tanken om hvorvidt jeg kendte mine forældre fik jeg for mere end 20 år siden da min mor døde af kræft. Til begravelsen (som min mor havde planlagt…) blev der holdt forskellige taler af bla. præsten og min fætter, som jeg ikke så her hvert eller hvertandet år, sagde at det var slet ikke sådan han huskede min mor.

Lige da han sagde det tænkte jeg ikke mere over det men det har alligevel rumsteret lidt…det blev mere present i min bevidsthed da jeg sorterede og scannede mine forældres lysbilleder. Billeder fra 60ér, op gennem 70érne og lidt op i 80érne.

Jeg tænker nu at

  • da jeg var barn talte man ikke meget med sine forældre. Der var en tydelig voksenverden og en verden for børn. Bevares man fik svar når man spurgte men ofte ikke et meget personligt og uddybbende svar. Jeg har mange gange fået svaret “…fordi jeg siger det” og så var det uddebateret.
  • hvem min forældre var som unge ved jeg intet om. Som barn støder man først på sine forældre når deres ungdom er overstået (idag varer ungdommen lidt længere) og der var et klar skel mellem forældre og børn. Idag er den linie tyndere og hos nogle findes den slet ikke. Nogle forældre vil være deres børn bedste ven eller veninde.
  • mine fætre er mere end 10 år ældre end jeg og derfor mødte de jo min forældre lang tid før mig og i med at de jo heller ikke var børn af mine forældre så og oplevede de mine forældre lidt udefra, på afstand. Og det gør også en forskel: de 10 år og afstanden
  • “alle har en fortid”


At alle har en fortid er jo rigtigt og måske skal man ikke kende den. Helt eller delvist. Det gælder måske ikke kun forældre men også kærester, venner og politikkere.

I forbindelse med scanningen af de føromtalte lysbilleder dukkede en masse ting op. Ikke kun fra min hukommelse som jo er et barns hukommelse men også ting hvor jeg studser og forsøger at på plads og finde sammenhæng.

Men jeg skal ikke finde sammehæng (der er måske ikke nogen ?) i mine forældre liv. Det var deres liv. Forhåbentlig oplevede mine forældre en sammenhæng eller bare oplevelsen af et godt liv.

Leave a Reply