Klar tale !

I mit arbejdsliv lærte jeg altid at udtale mig diplomatisk og at holde alle muligheder åbne. Det sammen med min glæde for ord og lange sætninger gør at det nogle gange bliver noget uklart rod.

Jeg kan god lide ord og elsker lange sætninger, som man ofte finde hos forfattere som fx Umberto Eco. Det kan jeg så ikke læse mere…men det er en anden historie.
Ord er ikke bare ord. Det betyder noget hvad man siger (og hvordan man siger det). Ofte forsvinder konteksten og smilet og tilbage står kun ordene. Og da ord kan såre meget gør jeg mig anstrengelse for at udtrykke mig på en ordentlig måde.

Nu ved jeg godt at ikke alle kan håndterer lange sætninger (ikke gider, ikke tager sig tid, etc ) og mantraet idag er, ihvertfald blandt politikkere, at man skal udtrykke sig kort. Kort er også fint. Men nogle ting kan ikke udtrykkes kort. For ofte i det korte mister man nuancerne.

En af farerne ved at udtrykke sig langt og nuanceret er måske at folk så hæfter sig ved det i sætningen (-erne) som passer ind i deres opfattelse og man derfor kan blive misforstået. For vores hjerne lede hele tiden efter det der giver mening (for en selv) og som passer ind i vore opfattelse og billede af verden.

Når jeg ikke udtrykker mig kort og klart altid er det for ikke at virke unuanceret, firkantet og måske komme til at støde nogle.
I den sammenhæng kan jeg fortælle at jeg i mit jobfunktion havde ansvaret for en meget stor del af Europa sammen lande i mellemøsten og altså lande hvor andre religioner end det kristne er dominerende. En jul skrev jeg til mit funktionelle team og ønskede dem en Glædelig Jul (Merry Christmas). Oh Boy ! Den udløste så lige en snak med min chef som mente at den gik ikke. Det hedder “Happy Holidays”. Det synes jeg så er lidt for politisk korrekt…

Jeg har også den opfattelse at jeg som ofte taler til normalt begavede og voksne mennersker som jeg formoder godt kan forstå hvad jeg siger.

I anden forbindelse har jeg mange gange på skrift og i tale berørt et særligt emne, som har voldt lidt problemer (tingen er gået i stykker flere gange og det er dyrt at få lavet). En ven til mig skrev så:

“Men hvis jeg ser nogen der så meget som kigger sjovt på den X, så får de et los i røven – for så er man fracking idiot!”

Sådan ville jeg aldrig udtrykke mig. Jeg prøver altid på at appellere til det gode i mennesker og deres medfødte fornuft. Men det er krystal klart. Ingen kan misforstå det.

En anden årsag til at jeg ofte i mit job udtrykke mig diplomatisk var for at vente med at træffe en beslutning til så sent som muligt. Det går ofte stærk i IT verdenen, så det kan være en gevinst ved at vente med at træffe en beslutning. Der kan også være tab forbundet med IKKE at træffe en beslutning.

Konklusionen må være at jeg godt til tider må udtrykke mig præcis, i klar tale, så jeg ikke er til at misforstå !

Leave a Reply