Klimatosse er årets ord 2019 – og de findes…

Årets ord blev “klimastosse” og det er et ord som har skabt meget debat

Efter valgkampen i til folketinget i 2019 sagde Pia Kjærsgaard de nu så berømte ord om klimatosser. Så årets ord i 2019 blev af Dansk Sprognævn og P1-programmet “Klog på ord” udnævnt til at være “klimatosse”.

Og jeg synes det var det rigtige valg af årets ord. Ordet kan bruges på forskellig måde og det var et ord som vi brugte meget i 2019 og som vi diskuterede meget (og stadig gør). Det gik viralt og har sit eget hash tag: #klimatosse . Der findes også ord som klimahystade og klimaautist – og sikkert en masse andre.

Jeg synes klimatosser findes – men det er måske ikke den type “tosse” du tænker på. Altså den som går meget op i klimaet. Det er ikke sådan jeg bruger ordet.

En klimatosse for mig er den/dem som har en stor blind vinkel og er fordømmende overfor andre.

For eksempel

Fx når jeg den ene dag læser om en person som går meget op i klima for næste dag at læse at vedkommende tog på en forlænget weekend til Bangkok. Eller når en person den ene dag ønsker flere elbiler for den næste dag at bestille 10 par sko fra Boozt.com for så at sende de 9 par retur.

Vidste du at det bruges 70 liter tilført vand til at producerer en (1) avocado eller at der bruges 4.500 liter vand til at lave et (1) kilo bomuldsfibre til tøjproduktion ? Og når du “binger” en series på Netflix, synder du big time.

Alle har vi en rem af huden.

Det er ikke helt nemt at navigerer…

Det er meget svært at leve helt klimavenligt på alle parametere. Det kan også være svært at finde ud af hvad der er den mest klimavenlige løsning. For noget tid siden købte jeg en stofpose fra Irma til at bære mine indkøb hjem i da jeg tænkte at al det plastik måske ikke var godt. Kun for kort tid efter at læse at den kun er bedre end en plastikpose når den er brugt 7100 gange – 7100 gange ! Det er daglig brug i 19 år….

Pointen er at jeg gør det ene som er godt for klimaet og du gør måske noget andet. Men ganske få af os lever 100% klimavenligt. Jeg går op i en ting hvor jeg føler min adfærd kan gøre en forskel og du går op i noget andet.

Det handler for de fleste om hvordan man kan få klimavenlig adfærd til at blive en integreret del af ens dagligdag, hvor man ikke føler man skal leve i askese.

 

BTW

En ven delte dette link på Facebook som jeg synes giver god mening. Det er anbefalinger til forbrugere fra San Francisco Department of the Environment og handler om hvad DU kan gøre (i en USA kontekst) : https://sfenvironment.org/consumer-responsibility?fbclid=IwAR2lTDmiG_8ByF4_R46Rr5YFLERHGdqy4cJYh4SUKWsYu6teFyCKsy9xrLE

Leave a Reply