"Kunst?!" fnyste han arrigt med ingen forståelse eller tilgivelse

I mit barndomshjem besøgte vi ikke museer og billedet over sofaen var et stort naturalistisk billede af Odense Å

Jeg kan ikke huske at jeg har besøgt et museum som barn med mine forældre. Vi har besøgt mange kirker (uden dog at være religiøse) men museer ? Min far stønnede højlydt ved tanken og min mor kunne sikkert have set Louvre på 10 minutter.
Fra tid til anden var der kunst i fjernsynet og i aviserne: “Kunst?! Det er sgu en kunst at kunne sælge det lort. En sort klat på et lærred og det kalder de kunst ! Hmpff!” – sagde min far.
Så jeg fik ikke kunst ind sammen med den billige sodavand fra Aldi men har alligevel en interesse for specielt billedkunst. Jeg har ikke forstand på det, ingen viden om det eller om kunstnerne og ingen træning eller uddanneselse i at se og tolke. Men derfor besøger jeg alligevel fra tid til anden museer i Danmark og i udlandet.
“Fra tid til anden” er måske heller ikke helst rigtigt. I 2017 var jeg i London med den ene formål at se fotografi på museer (fx Tate Modern) – så jeg besøger museer oftere end jeg gjorde i min barndom og det har givet store oplevelser.
I marts 2017 besøgte jeg Louisiana igen og denne gang for at se udstillingen med keramik af Pablo Picasso. Jeg anede ikke, at han lavede keramik – forbinder ham med blå billeder, Guernica og belle epogue.


Jeg er glad for Lousinana – alt hænger godt sammen dér: fra cafeen med 7´stole og brød fra van Hauen, til butikken med designer ting til den de flotte værker med vedkommende tekst.
Til min glæde valgte min ældste datter at tage med. Hun ville på et tidspunkt være kunsthistoriker – nu tog hun måske med grundet udsigten til en gratis frokost. Men det er også fint ! Hun tog med og vi havde en god tur.
 

PS: lille video med Gerhard Richter:

Leave a Reply