Lidt mere end 10 år med multiple sclerose har forandret mig

Jeg er ikke den samme og det ville måske være mærkligt andet med en kronisk, kritisk sygdom som multiple sclerose

I 2019 blev jeg mindet om, at jeg havde været medlem af scleroseforeningen i 10 år – det takkede de for – ikke at jeg behøvede at blive mindet om jeg har sclerose…det ved jeg udemærket, tak Og jeg har det godt, tak.

Jeg har opdaget, at jeg tænker og føler andeledes idag. Hvad der lige triggede min “opdagelse” skal jeg ikke kunne sige. Men jeg har forandret mig. Sådan, et lille umærkeligt nyk hver dag. Med min fascination for LEAN tænker jeg, at det er “kaizen” 🙂

Forandringen, jeg opfatter, er både fysiskt og mentalt.

Måske et år før jeg fik diagnosen multiple sclerose bemærkede en tysk kollega, at jeg havde ikke den sædvanlige energi. Det er nok rigtig – og den er ikke kommet igen. Energien er ikke som før og det er min gangdistance heller ikke. Det betyder, at der er ting jeg ikke kan og ting jeg fravælger. Og ting jeg gør, på trods.

Umiddelbart kan du ikke se eller mærke at jeg har sclerose. Men de som kender mig kan se det og kan mærke det.

Det siges, at forandring fryder

Udover de specielt kognitive vanskeligheder bemærker jeg, at mit perspektiv har forandret sig. Jeg står et andet sted.

Det er en kliché men pludseligt finder jeg ud af, hvor skrøbeligt alting er. Min egen krop angriber mig og truer konstant. Mit liv – og dit – kan kuldkastes på et øjeblik. Det vidste jeg godt men nu mærkede jeg det. Derfor er jeg blevet mere bevidst om, hvad jeg har, hvad jeg vil og ikke vil, hvad jeg kan lide og hvad jeg ikke kan lide. Det sidste lyder nemt men for mig var det lidt sværere og ikke ligetil. Dér skulle tænkes og føles efter. Noget jeg nok havde forsømt længe.

Ikke at have et arbejde er en forbandelse for sådan en som mig. Det er ærligt talt kommet dybt bag på mig hvad “arbejde” indeholder. Betydningen var ikke klar for mig. Men jeg har nu lært at se gaven, det også er ikke at være i arbejde – det har taget tid.

Idag har jeg tid til at tænke over tingene og jeg er meget bevidst om, hvad jeg bruger min tid og energi på. Og jeg bruger den gerne på andre. Jeg bruger ikke tiden på at besvare emails, forklare hvorfor salgsbugettet i denne måned ikke er nået, jeg skal ikke forberede mig på intene audits og Sarbanes-Oxley, jeg skal ikke bekymre mig om firmaets aktiekurs og jeg skal ikke deltage i telefonkonferencer og møder med floskel bingo. Det er jeg glad for..

På mange områder er jeg et bedre sted idag og opfatter mig som småt forandret menneske til det bedre. Jeg vill ikke være en hellig frans – det er der ikke meget sjov i. Men jeg bestræber mig på at være god, have det godt og være noget for mine nærmeste.

Leave a Reply