Lys skal tages alvorligt

Lys bliver ofte taget som en selvfølge og har ofte bare være det sidste element, der skulle ordnes med venstre hånd i fx butikdesign.

Danmark har mange helt fantastiske arkitekter og designere men først fornylig er der kommet en dedikeret uddanelse til lysdesigner.

Hvor mit indtryk er at der fx i butiksdesign og indretning bliver brugt en del tanke på at kommunikerer brandet fx med farver, former og teksturer har det i Danmark haltet meget med belysningen. Det kom lige som til sidst når alle pengene var brugt på det andet…

Belysningen blev også derefter: kedelig og uinterressant. Det blev til en energivenlig ensartet almen belysning, der levede op til Dansk Standard og kravene til energiforbrug. Men hold fast  hvor er det kedeligt !
I fx Frankrig har der i mange år været en branche og et marked for lysdesignere – folk der var uddannet og trænet til at lave lys. I Danmark et appendix, et hov “vi skal også have lys”. Eller også var der overladt til belysningsvirksomhedernes ingeniører

En af de butikker, som har en profil også med deres lyssætning er Abercrombie & Fitch – du kan lide tøjet og konceptet eller ikke. Men belysningen i deres butikker er ikke opstået udfra tanken om ensartet belysning…
Lys ligger mig på sinde og derfor er jeg også glad for at der er kommet en kandidatuddannelse på Aalborg Universitet i Købehavn (sjovt ikke – “Aalborg Universitet i København”).

”Lys har afgørende betydning for menneskers sundhed og trivsel. Samtidig er lys og skygge et af de stærkeste æstetiske virkemidler, vi har i designprocessen. Derfor er der er stort behov for at udvikle faget lysdesign, særligt inden for arkitekturen og i samspillet med den virtuelle verden af skærme, computerspil, animationsfilm osv.”, siger arkitekt Ellen Kathrine Hansen. Hun er ansvarlig for den nye uddannelse cand.scient. i lysdesign, på engelsk Master of Science (MSc) in Lighting Design. Det sidste er vigtigt, da Ellen Kathrine Hansen og hendes kolleger på Aalborg Universitet forventer, at ca. halvdelen af de studerende vil være internationale, og al undervisning bliver derfor på engelsk.”
Kilde: SBI.dk

Staten Byggeforsknings Institut kan du læse mere om baggrunden for uddannelsen – det var en uddannelse som jeg gerne vil have haft !

Vidste du, at der findes et  Dansk Center for Lys som er forening betalt primært af de store lys producenter for at skubbe (lobby) til interessen for lys?
Tidligere hed det Lysteknisk Selskab – det nye navn lyder mere moderne….Den 30. september 2015  blev Lysets Dag afholdt

Leave a Reply