Jeg er fan af Mies van der Rohe

Jeg er fan af mange ting og ideer – der er nok endnu flere hvor jeg ikke er fan. Men Mies van der Rohe er spitzenklasse

Der er en mange årsager til, at jeg er fan af den tyske arkitekt Ludwig Mies van der Rohe men jeg kan ikke lave en lang afhandling. Dertil ved jeg bare for lidt. Simple as that.

For et par siden var jeg i Barcelona og havde længe ønsket mig at se hans pavillon og det var en stor og inspirerende oplevelse. Nu er Neue Nationalgaleriei i Berlin endelig genåbnet så det er på listen over steder, som skal besøges.

Men jeg er også fan af hans aforismer

En aforisme (græsk: aforis’mos, fyndord, kortfattet tankemættet ytring) er et kort udtryk, der på overraskende måde udtrykker en tanke eller erfaring, for eksempel ved hjælp af en modsætning eller et billedligt udtryk. 
Kilde: Wikipedia

De to de fleste nok kender er disse to som jeg forsøger, at have som en slags guide for mig selv og i noget af det jeg laver:

“Less is More”

Måske er det ikke Mies van der Rohe som har opfundet udtrykket. Der er måske adopteret fra en en digt fra 1855 men han er nok den, som har gjort udtrykket kendt. Udtrykket af utvivlsom behandlet og dissekeret en million gang før og af væsenligt bedre begavede mennesker med større indsigt end jeg. Men for mig betyder den en stræben af det simple, det rene for at at få et stærkere og klarere udtryk. Og så kan det bruges på meget: om design, om arkitektur men også om livet. Det passer meget fint med min ene leveregel: “Travel Light

“God is in the details”

De fleste kender og mange bruger udtrykket “Djævlen ligger i detaljen” men der er mange grunde til at dét udtryk bryder jeg mig ikke om. Udtrykket har jeg kort skrevet om tidligere og hvis du i tvivl så bryder jeg mig virkelig ikke om det..

Det langt mere postive “God is in the details” rummer for mig en stræben og et ønske om at yde det allebedste man kan. Ikke om at undgå fejl. Dét er inspirerede og motiverende for mig !

Jeg har det stramt med ønsket om at springe over gærdet hvor det er lavest. Det ligger ikke til mig. Jeg vil hellere vente 10 minutter længere på kaffen og så få en god kaffe, vente 10 længere på en nyhed og så får det med et godt billede og skarp tekst, jeg vil hellere bruge 10 minutter hos slagteren og få friskhakket kød end kød som er gasset og lidt kvælningsdøden i supermarkedet.

Men vi er forkellige og vi har hver vores kæpheste og jeg skal også tænke på dise udødelig ord:

Du kan ride din kæphest så hårdt, at andre får ondt i røven!

– Niels Hausgaard

Leave a Reply