min skolegang har betydning også i dag

Hele min folkeskoletid foregik i katolske privatskole og det har betydning også i dag

De første 7 års skolegang foregik på ISJ og 8,9 og 10 klasse tog jeg på NSG, som begge er katolske privatskoler på Østerbro, dog med et meget forskellig religiøst tankegods. Jeg er sågar blevet undervist af ordenssøstre på ISJ, hvilket altid har været et sjovt indslag til selskaber. For det er usædvanligt.

Og det er ikke fordi jeg kommer fra et katolsk hjem eller et særligt troende hjem. Slet ikke. Jeg blev sendt på privatskole i konsekvens af min storebrors elendige skolegang på den lokale folkeskole med al dens dårlig pædagogik, mangel på disciplin og eksperimenter. Andre folkeskoler var sikkert fine men frit valg til at skifte til en anden folkeskole var der ikke.

Årene i skolen har formet mig, som den former alle børn på godt og ondt, og mig har den også formet. Jeg er ikke religiøs og heller ikke troende men min respekt for troen og andre menneskers tro, hvad end den måtte være, er stor. Jeg har bestemt søgt efter troen men aldrig fundet den eller ´kun fundet den kortvarigt.

Men det har betydet at jeg godt kan lide kirkerum og besøger kirker både i Danmark og særligt i udlandet, hvor kirker er noget andet og har en anden funktion, betydning og interiør.

Hvad der er bedst er ikke op til mig at sige men jeg er glad for kirker som er levende også i hverdagen, hvor folk kommer og går. Interiøret er også forskelligt og jeg kan med min nordisk baggrund godt føle at alt det guld og særligt vokstableauerne er vildt for meget. På den anden side er det en hyldest til Gud (og Jomfru Maria som i katolske fortælling er en noget anden figur end i protestantismen).

Billederne herover er skudt i Danmark og i udlandet, skudt på meget forskelligt udstyr og skudt i mange forskellige sammenhænge. Og sikkert er det, at er jeg sydpå og ser en kirke skal jeg ind i kirken…

Leave a Reply