mit sprog har overskredet sidste salgsdato

Jeg kan se, at jeg er blevet ældre på mit sprog, som har overskredet sidste salgsdato og kan virke forældet.

Jeg synes, at man skal klæde og opføre sig som sin alder. Det er rædselsfuldt når man ser 50-årige klæde sig og opføre sig som en på 20. Mødre på 50, der går klædt i det samme tøj som deres 20-årige datter ? En far, der desparat forsøger at tale med sin søn på samme måde som de unge taler indbyrdes ? Nej, vel ?

Sproget udvikler sig gudskelov hele tiden. Nye ord kommer til det danske sprog hvert år, ord og ordsprog får nye betydninger.

Hvis det ikke udviklede sig var de gode danske ord – “Fuck, hvor nederen” – aldrig blevet så integreret en del af det danske talte sprog. Og hvilken skam det ville have været.
Jeg er fra forrige århundrede og gik på en skole hvor man lagde vægt på at eleverne kunne tale og skrive et korrekt dansk. Jeg er elendig til tegnsætning for indrømmet; jeg var ikke den flittigste elev…

Derfor har jeg ikke indopereret en rød kuglepen i hånden og kaster mig ikke over alle andres tekster for at finde sprogfejl, stavefejl og tegnsætningsfejl. Jeg burde måske læse noget mere korrektur da nogle fejl kan være decideret meningsforstyrrende.

Men der er visse sprogting jeg ikke bryder mig om…

Jeg kan fx ikke lide at når de bliver sagt “Mig og Gurli gik en tur”. Hos mig hedder det “Jeg og Gurli gik en tur”. Jeg lærte, at det var den mest høflige og korrekte måde.
Jeg bryder mig heller ikke om den moderne måde at stave til “mayonaise” på – “majornæse” ser da helt forfærdeligt ud. Eller også synes jeg bare det er for nemt ?

Jeg skal også vænne mig til at “gøre én en bjørnetjeneste” idag betyder at man her gjort en person en meget stor tjeneste.

Det korte af det lange er, at jeg vil tale og skrive som jeg er. Ikke som en på 20 år eller forsøge at give udtryk for at jeg er sprog-hipster og nede med de unge sprogatleter. For det er jeg ikke…

Der har været en stor debat i Danmark om hvad man kan kalde ting og hvilke ord man bruger og ikke bruger.
“Engang hed det “neger”,og en kørestol var en “rullestol.” Sproget ændrer sig, og DR bør oprette sin egen “ordbog” eller liste, så enhver kan se, hvad man kalder begivenheder, mennesker og begreber”
Citat: DR.dk

Leave a Reply