når man laver nyt arkitekt byggeri i byer skal man tænke sig om

Jeg er fortaler for ny arkitektur, der afspejler vores tid og vi skal ikke hænge fast i Chr. IV´s hollandske renæssancestil

At Chr. IV som konge var en katastrofe er veldokumenteret men man må lade ham, at fik sat sit aftryk på København med hans mange bygninger, som vi også idag sætter pris på: fx Rosenborg, Børsen, Nyboder og hele Christianshavn.

Men vi er ikke længere i 1600-tallet, hvor en konge kunne gøre som han ville og vi er måske også blevet klogere siden. Vi kan i det mindste lærer, at når man foretager ændringer i en by som København risikerer man, at skulle leve længe med beslutningen. Tænk på HT terminalen, der blev opført i 1986 og trods at alle mente det var en øjebæ, og skulle rives ned prompte, lå den der alligevel frem til 2010.

“Huset blev udsat for en hetz, anført af dagbladet Politiken og blev behandlet uretfærdigt af politikere på Rådhuset. Så det var en travl periode. Men når jeg holdt foredrag og forklarede sammenhængen, forstod folk det også. Jeg synes, det var et godt, lille hus. Det har slidt og slæbt i det i små 15 år og har haft lige så mange besøgende som Nationalmuseet. […] Huset blev sortere, end vi forventede. Det skyldtes tidspresset op til åbningen af Kulturbyåret.”

Citat: Arkitekten, Svend Axelsson, wikipedia

Det er kort sagt ikke helt nemt at “ramme skiven” og vi skal passe på med, at der ikke kan bygges nyt og radikalt i byen men bare holde fast i tidligere tiders byggestil. Det duer ikke.

Jeg er så gammel, at jeg kan huske den gamle Nationalbank, som er erstattet af den nuværende, der er tegnet af Arne Jacobsen. Han vandt konkurrencen, der i 1961 blev udbudt til fem førende arkitekter. Flere i min familien protesterede voldsomt og mente, at den ikke passede ind overfor den smukke børs…i hollandsk renæssancestil opført af Chr. IV.

Eller hvad med Pompidou centret i Paris, som jeg vidnede bygning af ? Den danske virksomhed Arup var en stor del af konstruktionen, som de også var det Utzon´s Sydne Opera btw.

Men vi skal turde…både sige ja og sige nej.

“In fact, in our checklist-driven, bureaucratic world, I doubt they’d even make it through pre-qualification.”

Kilde: Arup – om Pompidou Centret

Tænkt hvis Le Corbusier havde fået fået hans “Plan Voisin” igennem for Paris. Katastrofe !

© 2013 Artists Rights Society (ARS), New York / ADAGP, Paris / F.L.C.

Og tænkt hvis man havde haft held til, at føre planerne om motorrvej helt ind til centrum af København ud i livet ? Nu stopper fx Lyngby motovejen ved Hans Knudsens Plads men der var planer om at føre den ind til søerne ved Panum Instituttet og de mange forhaver i Lyngbyvejkvarteret blev eksproprieret så den nuværende Lyngbyvej kunne forsætte med stor hastighed frem til Vibenhus Runddel.

Men tænkt også hvis man havde givet efter for kritikken omkring Amaliehaven. En oase som de fleste, tror jeg, idag sætter stor pris på.

Det er ikke nemt og kun historien kan fælde dom. Men det stiller bare større krav til forarbejdet. Vi skal støtte danske arkitekter og vi skal støtte fremsynede ideer uden at vi skal falde på røven over en stjernearkitekt.

For selv den bedste arkitekt kan fejle. De er ikke en Kong Midas, hvor alt hvad de rører ved bliver til guld per automatik.

Jeg kan godt lide diversitet i alting og ønsker vi også inviterer udenlandske arkitekter til at tegne og bygge i vor ny. Gerne med arkitektkonkurrencer, som Realdania ofte gør. Det giver dynamik i vores byer. Vi skal ikke bare tage en dansk stjernearkitekt, fordi det er det sikre og siger man vedkommendes navn glider det nemmere med finansieringen.

Vi skal også turde i vor tid og vi skal tænke os om.

Så er det muligt at kommunen bliver kaldt “gumpetunge” af kendte menneske, men vi skal hverken sige “nej” eller “ja” per refleks.
Vi skal udvikle vores by for at passe på den.

PS:
Læs evt “Would the Pompidou get built today?” hos Arup: https://www.arup.com/perspectives/would-the-pompidou-get-built-today

Leave a Reply