neurologen begyndte at tale om ny medicin for min multiple sclerose

Ved mit attak i begyndelsen af 2020 nævnte neurologen at ny medicin måske er en mulighed

Da jeg fik konstateret multiple sclerose for mere end 10 år siden begyndte jeg som alle andre på såkaldt 1. valgsmedicin og neurologen valgte Avonex. En interferon og jeg skulle stikke mig selv med det een gang om ugen. Det viste sig ikke at være kraftigt nok så jeg kom på Tysabri.

Tysabri var et 2. valgsprodukt (er det stadig) og blev kun givet få steder i landet, bla. på Rigshospitalet. Nu gives det flere steder og efter eget valg for jeg det ny i Roskilde (lang historie). I de 10 år er der kommet en række nye produkter mod attakvis sclerose på markedet og i forbindelse med et attaks nævnte min neurolog måske skulle skifte…

Mit udgangspunkt er at min neurolog bestemmer. Vedkommende er eksperten så hvis han/hun mener at jeg skal skifte fra Tysabri til X gør jeg det. Men det er ikke det samme som at jeg jubler…

Jeg har fået Tysabri i næsten 10 år ved månedlige besøg på en scleroseklinik, da det skal give intravenøst (og det kan jeg ikke selv) og med forskellige tjeks som MR scanning, blodprøver og lægebesøg. Der skal holdes øje med det.

Det betyder, at jeg er tryg for behandlingen: jeg ved, hvordan det fungerer og jeg har ingen bivirkninger. Med en ny medicin ved jeg ikke, hvordan det fungerer og jeg ved ikke, hvordan min krop reagerer på medicinen. For selvom vi er meget ens reagerer vores kroppe forskelligt på medicin.

Efter attakket konkluderede neurologen at jeg skal fortsætte på nuværende medicin. Og det gør jeg så…

 

Leave a Reply