Nogle folkeskolelærere gør en stor forskel

En dag blev jeg mindet om min tid i folkeskolen og tankerne gik også til lærerne

Der er en debat om hvorvidt folkeskolelærerne skal eller skal ikke opdrage på vores børn og det skal jeg ikke kloge mig på for det har jeg ingen forstand på.

Men jeg konstaterer at nogle lærer fik en stor betydning, godt eller skidt, for mig. Nogle lærer bliver en rollemodel, nogle ansporer og inspirerer med deres person og undervisning til at ønske om større lærdom og andre får en til at forstå intet af faget. Bla. derfor har folkeskolen og den enkelte lærer et meget stort ansvar.

Uden at være bibliotekar vil jeg tro, at der findes mange romaner, biografier etc hvor en lærer har haft stor betydning, godt eller skidt, for hovedpersonen. Måske husker du nogle lærere fra din skoletid, som måske ikke var igår ?

Nogle husker jeg tydeligt og andre står svagt. Nogle husker jeg for det gode og andre for det mindre gode.

Helle Selsøe

Hun var en yngre lærer som jeg fik i engelsk på ISJ og som med sin facon fik ansporet mig. Vi sang meget. Engelske sange, primært The Beatles og jeg husker det som en god måde at lære på. Det var jeg nok ikke bevidst om dengang men det handlede om at gengive sproget korrekt og tale om ordene i teksterne.

Birger Messerschmidt

Ham havde jeg i engelsk og gymnastik på NSG. En meget levende person, energisk og lidt flamboyant husker jeg det som. Han fik mit engelske op på et andet niveau – noget jeg har haft ufattelig stor glæde af siden.

Messerschmidt havde også en anden tilgang til gymnastik end det jeg var vant til på ISJ. Der var det altid solbrune John som huserede – han var glad for atletik og jeg husker løbeturene rundt om Sortedams Dosseringen som frygtelige. Hos Messerschmidt var det tilladt med bordtennis, volleyball og håndbold bla.

Jeg sender en taknemmelighedstanke til Messerschmidt og Selsøe.

Sr. Hildegunde (sr = søster)

En af Sankt Joseph søstererne, der underviste på ISJ og som jeg havde i tysk (hun var tysk) og matematik. Aldeles rædselsfuld syntes jeg !

Jeg kan sige meget om hende som lærer men det er jo fortid nu. Lad det ligge. Men for the record: jeg syntes ikke om hende.

Men andre har helt sikkert været glade for hende og jeg tror ingenlunde hun var ondskabsfuld, selvom terpning af 10 tabellen kunne føles sådan… Det var nok bare kemien, som ikke passede..

Og sådan tror jeg de fleste har det: at nogle lærer har gjort et stort indtryk.
Jeg husker bestemt også fru Hector (som er med på billedet), Frk. Kruse, Schmidt, John, Larsson, Fru Burchardt, Terslev men det er erindringen mere tåget 🙂

Du kan læse mere om Niels Steensens Gymnasium her: https://da.wikipedia.org/wiki/Niels_Steensens_Gymnasium
Du kan læse mere om Institut Sankt Joseph her: https://da.wikipedia.org/wiki/Institut_Sankt_Joseph

Det er også utroligt at jeg med min ramponerede hjerne kan huske navnene på min klassekamerater mere end 35 år efter…

Bagerste række fra venstre:
Mogens, Jesper, Juliane, Kirsten, Lone, Henning, Carsten
Midterste række fra venstre:
Flemming, Heidi, Christiana, Henrik, Kirsten, Louise, Fru Anna Hector
Forreste række fra venstre:
Morten, Anna, Alex
Der mangle vist nogle enkelte som fx Jesper D.

Når jeg ser på billedet som er fra 6 klasse (tror jeg) er den meget forskellig for dem som startede i børnehaveklasse. Vi var flere og der er fire “nye” 🙂

Leave a Reply