Om at være Ærekær, Ærgerrig og Ambitiøs

Jeg erkender, at jeg er noget så gammeldags som ærekær.

Det ligger mig meget på sinde at jeg bestræber mig på at være et godt menneske, at jeg bestræber mig på at gøre mit bedste og kan til tider tage tungt på tingene.

Fra Den Danske Ordbog
ærekær adj.:stolt og meget optaget af at værne om sin egen ære.
Fra Dansk Synonymordbog
ærekær: skrupuløs, pligttro, samvittighedsfuld, som sætter en ære i at gøre tingene godt; perfektionistisk; ærgerrig, jf. prikken

For at starte med Den Danske Ordbog så værner jeg om min ære. Jeg hader at få min ære beklikket fx ved at blive tillagt nogle motiver jeg ikke har. Det sker også umådelig sjældent…

.
Jeg vedkender mig at være pligttro og jeg vil gerne gøre det godt. Hvorfor have ambitionen at lave noget lort ?

“Alt hvad der er værd at gøre er værd at gøre godt”

På den måde erkender jeg også at være ærgerrig selvom ordet først har en noget negativ klang hos mig. Men hvis du, og jeg,  tænker “ærgerrig” som i “stræber efter høje mål” så glider det bedre ned for mig. Jeg har aldrig opfattet mig selv som ambitiøs fordi jeg ofte har haft ordet forbundet med at “komme frem på andres bekostning”.

Men ses ordet “ambitiøs” som i “har et stærkt, ofte vedholdende ønske om at opnå noget attraktivt, men svært tilgængeligt” så må jeg sige ja.
Ofte har jeg søgt det svære – og fejlet.

Set i bakspejlet skulle jeg nogen gange være gået efter det nemme og ligetil men det har jeg simpelthen ofte følt jeg ikke kunne være bekendt når jeg vidste at jeg ved at anstrenge mig kunne gøre det lidt bedre. En årgang havde vi i den virksomhed jeg var ansat i et slogan som hed “Let´s make things better”. Det var en slogan jeg kunne forholde mig til !

PS: jeg bryder mig ikke om at springe over hvor gærdet er lavest…læs også “Kunne vi ikke gøre det lidt bedre ?

Leave a Reply