Salige er de principløse

Principfasthed er en dyd. Principløs er noget skidt ?

De fleste opfatter det at have principper og være principfast som noget postivt. Vi kender alle udtrykket at have “ryggrad som en regnorm. Også jeg har nogle principper men livet fortæller mig at være, om ikke principløs, så at være fleksible.
Mine pricipper har erkendt ofte været baseret på enten en virkelighed som har ændret sig eller på en ide om at ting er på en given måde.
For slet ikke at taler om dilemmaerne. Målet helliger midlerne ? Fx er de fleste enige om at tortur er skidt.

Det er tortur, når en myndighedsperson overlagt og med et konkret formål udsætter et menneske for svær fysisk eller psykisk smerte. Hensigten kan være at få informationer eller fremtvinge en tilståelse. Eller for at straffe, skræmme eller true.
Kilde: amnesty.dk

Men vi er vel glade for at få oplysnigger, der måske kan forhindre et terrorangreb og måske redde hundredevis af uskyldigs liv ? Oplysninger blev skaffet under tortur…
“Alting flyder” som Heraklit sagde. Dvs at verden er foranderlig og ændre sig konstant. Principper er en måde at forsøge at fastholder et øjeblik – sådan er det. Basta – men har det en plads nu ?
I det små kan man have et princip at alle i familien skal spise til aften sammen. Men hvis nu Jens er begyndt til foldbold og skal spille en vigtigt kamp midt i spisetiden – spiser de andre så og gemmer noget til Jens, ændre man spisetiden for alle til Jens´fodboldkamp er slut kl 21.30 en tirsdag aften eller ?
Du har en princip om kun at købe i fysiske butikker da du synes butiksdød er noget skidt og du er glad for servicen og muligheden for at prøve inden du køber MEN en frakke du har set og prøvet kan du få 1000 kroner billigere på nettet i en udenlandsk butik. Hvad gør du (hvis du er almindelig lønmodtager) ?
Hvis alting flyder er det så er det vel også iorden at ændre mening, holdning eller bøje sine principper ? Det er vel nærmest livsnødvendig at ændre mening og gå på kompromis ?
Politikker bliver ofte foreholdt deres tidligere udtaleser. Udtalelser der ligger år tilbage. “Du har altså skiftet mening? ” bliver der spurgt anklagende. I min optik er det helt ok at blive klogere om verden har ændret sig sige 1984.
Jeg betragter principper som retningslinier. Ikke som noget fast og uforanderlig. Jeg reservere min ret til at blive klogere om ændre mening – om ikke hver dag , så i takt med at verden ændre sig.
De principløse er måske de mest fleksible, tolerante og forandringsparate ? Og måske salige uden samvittighedskvaler og anger ?

Leave a Reply