Det tog mig noget tid – skal stadig øve mig – men de to små ord “Pyt” og “Nej” skal du bruge – og bruge flittigt !
For mig er det helt nødvendige ord at bruge hvis jeg skal have, og det vil jeg, kvalitet i dagligdagen.
Da jeg første gang hørte ordet brugt tænkte jeg det var et gammeldags ord som jeg aldrig ville få ind i mit ordforråd.
Men lidt mere reflektion over det- samt en hulens masse erfaring – gør at det idag er et helt undværeligt ord.
Pyt med om jeg ikke fik støvsuget idag. Pyt med om stegen ikke blev som Gordon Ramsays. Pyt med om jeg ikke nåede det idag. Pyt med hende, der kiggede ondt på mig da jeg parkerede på en handicapplads og hun ikke havde set mit skilt. Pyt med ham, der sprang mig over i Netto køen.
Et lille PS: tjek lige de fede “pyt” kort hos Lisa Strøander, som er kæreste til en god ven.
Et lille PPS: det er ikke hver dag jeg har overskud til pyt…
Og så skal du også lære at sige nej (på en assertiv måde naturligvis).
Det er ikke nemt for mig fordi jeg i princippet gerne vil alt og det hele. Men jeg kan ikke. Jeg synes selv, at jeg er blevet forholdsivs god til at sige “nej”. I starten følte jeg, at jeg skulle forklare og retfærdiggøre mit nej. Nu siger jeg som regel ligeud: Nej, det har jeg ikke lyst til.
Den direkte facon overrasker nogen. Det er alle ikke vant til. Nogen bliver måske stødt.
Men jeg orker bare ikke altid at forklare – og retfærdiggøre et nej skal jeg slet ikke. Det er bare super vigtigt, at jeg bruger min tid og energi på, det for mig, rigtige. Og det rigtige er det, som giver mig og mine nærmeste glæde, det som giver energi og for alt i i verden ikke deltage i det som dræner.
MS er et stort nok dræn til at kunne dræne hele Øresund for vand på en 1/2 time !
Asser, hva for noget ?
Hvad er assertiv kommunikation?
Assertionstræning er ”at lære at kommunikere på en respektfuld måde” – dvs. en måde der ikke virker undertrykkende, hverken overfor dig selv, eller andre. Assertion er ensbetydende med at stå fast på sine holdninger og synspunkter, udtrykke ærlige følelser og udøve personlige rettigheder, uden at krænke andres.
Assertionstræning er også træning i konfliktløsning. Ved at arbejde med assertiv kommunikation bliver du bedre til at samarbejde og løse de konflikter der måtte opstå på arbejdspladsen eller i privatlivet. Det handler om, at du skal gøre dig synlig, sige hvad du tænker og varetage dine interesser og behov.
Hvornår har man brug for at være assertiv?
Du kan bruge din viden om at kommunikere assertivt i alle dagligdags situationer: på arbejdet, i studiesammenhænge, sammen med venner, familie, hjemme, på café/restaurant, i butikker m.v.
Kilde: Wattar-Gruppen.dk
Assertionstræning er ”at lære at kommunikere på en respektfuld måde” – dvs. en måde der ikke virker undertrykkende, hverken overfor dig selv, eller andre. Assertion er ensbetydende med at stå fast på sine holdninger og synspunkter, udtrykke ærlige følelser og udøve personlige rettigheder, uden at krænke andres.
UDEN AT KRÆNKE ANDRES !!!! Det kan nærmest ikke lade sig gøre.
Min datter på 19 år har pakket sine ting og er flyttet hjem til sin far – efter at jeg har sagt fra, sagt nej og har givet udtryk for at jeg har brug for at bruge min tid på det for mig rigtige.
Resultat: At blive kaldt en stor egoist og kun tænke på mig selv 🙁
Èn ting er teori en anden praksis 🙂
Hej Rita,
Tak for din kommentar !
– min oplevelse er også at det virker bedre i teorien end i praksis. Det er meget in i tiden at skulle kommunikerer assertivt – og flot lyder det…
Jeg har også oplevet at skulle kommunikere assertivt til en teenager er mere end almindelig svært.
Mange hilserner,
Henrik