Den politisk ordfører fra det konservative folkeparti, Mai Mercado, lavede i Berlingske en kronik om religion med overskriften “Kristendommen er bedre end islam”. Oh boy….
Det afstedkom en del fuore, hvilket har fået mig til at skrive nærværende. Det er tanker, som jeg har haft længe men jeg manglede måske bare tændvæsken….
For lige at tage den politiske del først: Jeg tror Mai Marcado har en tabersag. Det ER en svær sag at forklare ! Men bestemt rigtigt godt at få talt om.
Politikeren Xenia Stampe sige til DR: “Religion og tro er et dybt personligt og privat spørgsmål. Det er jo derfor, vi har religionsfrihed i Danmark, siger hun til DR Nyheder.” Kilde: dr.dk den 3. april 2015.
Og her har vi måske en del af problemet: ingen tør sige at de er troende. Ens tro er blevet for privat.
“Det er jo Gud, for helvede”
Kilde: Simon Kvamm i Gaffa den 2. november 2012
Hvis man siger åbent at man er kristen og troende kan man hurtigt bliver opfattet som en religiøs narrehat.
Men hvad enten man er troende eller ej, hvad enten vi kan lide det eller ej, er kristendommen en stor del at vores historie og kultur. Et eksempel er vores straffesystem, hvor vi tror på forbedringen og tilgivelsen. Vi hugger ikke bare en hånd eller hovede af.
Jeg har gået på katolske privatskoler…
og sågar blevet undervist af nonner.
På de skoler, som enten havde eget kapel eller lå i tilknytning til en katolsk kirke, var der åbent tale om kristendomsundervisning – ikke religionundervisning.
Jeg er ikke troende men de mange års kristendomsundervisning har betydet en del for mig alligevel. Det har lært mig tolerance, forståelse og respekt for folks religøse overbevisning.
Og det er sket med en større viden om kristendom.
Er kristendommen bedre en islam ?
Jeg synes, det er modigt af Mai Mercado:
“Forhåbentlig er værdirelativismens tid, hvor alt er lige godt, ved at være forbi, og forhåbentlig bliver det igen okay at sige, at noget er bedre end noget andet.” Kilde: b.dk
Ja, der er noget som er bedre end andet. Også når vi taler religion. Fx kan jeg godt lide i kristendommen at vi alle er lige: mænd og kvinder.
Jeg kan også lide at kristendommen har udviklet sig gennem århundrede så der idag ikke er tilkoblet en sharia lovgivning, at der en erkendelse af at vi som mennesker træffer vores egne valg – ting er ikke forudbestemt.
Måske skal vi kalde det noget andet ?
Mange stejler når de høre ordet “kristendomsundervisning”. Jeg er fortaler for at der skal undervises i moral og etik men måske kunne vi kalder det “Kulturundevisning” under et ? Et samlet og samlende fag.
Det kommer jo aldrig på tale at der skal forkyndes kristendom, eller nogen som helst anden religion, i folkeskolen – og det skal vi for alt i verden også undgå.
Til alle fag hører der et pensum. Det er det vigtige – mere end hvad faget hedder. Men har navnet en afskrækkende effekt kan vi kalde det noget andet (det gør vi med så meget andet: kassedame er blev til servicemedarbejder, skraldemand er blevet til renovationsmedarbejder, etc etc etc)
Jeg kan godt lide tanken om “kulturundervisning” fordi det er meget andet end religion som har formet den europæiske kultur: fx arkitektur, videnskab, kunst (i alle den former), filosofi (tænk bare på Søren Kirkegaard), historie (hvor var vi uden den franske revolution?) og….ja, krige.
Alt det kunne man sætte i perspektiv og måske derigennem kunne der opnåes en større forståelse af hvad det betyder at være Europæer og dansker ?
For det er der behov. Ikke at vi skal glemme at vi er verdenborgere og lever i en global verden men lidt større forståelse af hvem vi er, hvor vi kommer fra og hvordan vi er blevet til det vi er kan kun være gavnligt.