S*A*L*I*G*I*A

SALIGIA…..jeg har gået på katolsk privatskole og har også beskæftiget mig lidt med menneskelig natur og religion i andre sammenhænge.

Jeg er lidt optaget af De Syv Dødssynder, hvor noget af det fascinerende er, at de blev “opfundet” for omkring 1500 år (!) siden og har været en af grundstenene i den kristne tro.

1.Superbia (hovmod)
2.Avaritia (griskhed)
3.Luxuria (nydelsessyge)
4.Invidia (misundelse)
5.Gula (frådseri)
6.Ira (vrede)
7.Acedia (ladhed)

eller SALIGIA.

I bedste “ying og yang” stil har hver synd også sit modstykke i form af en dyd:

1. Kyskhed (Castitas)
2. Udholdenhed (Temperare)
3. Barmhjertighed (Liberalitas)
4. Indsatvilje (Industria)
5. Tålmodighed/Tilgivelse (Patientia)
6. Velvilje/Godhed (Humanitas)
7 .Ydmyghed (Humilitas)

og det er måske disse som en mest interessante. For det er vel kun få som kan sige nej til at dyderne er noget at efterstræbe ?
Også dyderne finder man i den kristne tro.

Etik lyder så frygtelig gammeldags og så frygtelig kedelig så “Etik” som fag i folkeskolen (måske som erstatning for kristendom / religion) har nok ingen chancer for at ske, men etik som fag i gymnasiet i stedet for “old” er måske en ide ?

Etik er jo et begreb for hvordan man bør opføre sig. Ingen lever op til det hele tiden og altid, men det kan umuligt skade at vide lidt om etik. I bogen “Sofies Verden” af Jostein Gaarder fra 1991 opfordrede forfatteren til at sætte faget “Filosofi” på skoleskemaet.

Du kan læse mere om De Syv Dødssynder her hvor der også er en link til de syv dyder.

PS: Hvis du endnu ikke har set filmen “Seven” med Morgan Freeman og Brad Pitt, så skal du tage at gøre det. Det er en genial film ! – som du kan læse mere om her