"samtale" lyder nok gammeldags men det foretrækker jeg

Der findes en masse snak, chat og ordet samtale lyder temmelig formelt

Når ordet “samtale” synes formelt er det måske fordi ordet ofte bliver brugt i “forretningssprog”: udviklingssamtale, ansættelsessamtale, den svære samtale (læs: advarsel eller fyring) etc etc

Eller måske er det fordi man opfatter at man “taler til” oftere end man “taler med” eller “taler sammen” ? Ordet “samtale” kan også godt have en skær af tunghed over sig; vi taler om alvorlige emner.

For mig betyder “samtale” at jeg lytter, forsøger at forstå og er parat til at flytte mig. En samtale for mig er en slags lukket rum, en intimsfære hvor rigtigt og forkert ikke eksisterer. I en samtale deler vi. Udveksler vi.

Det sker, at jeg efter en samtale føler mig opløftet. Jeg er blevet oplyst, flyttet, blevet klogere og jeg sætter stor pris på det. At nogle vil dele med mig. Det behøver ikke være stor emner som liv og død men altså gerne noget andet end vejret. Vejret gider jeg ikke.

Alting til sin tid. Alt kan ikke være være “samtaler. “Snak” er også godt. Der er en masse snak som er godt og det virker ofte som smøringsmiddel mellem mennesker – tandhjulene på din cyklet kører også bedre hvis du giver dem olie.

Jeg kan godt lide samtaler fremfor snak. Jeg er opvokset med at “papegøjer snakker, mennesker taler” men er helt klar på, at det nok er en gammeldags betragtning.

Jeg elsker at samtale. Ikke snakke. Men samtale. Om emner der betyder noget. For dig eller mig – eller bare generelt interessant. Det er vejret ikke !

Der er enkelte som jeg kun ser et par gange om året. Vi mødes, spiser frokost sammen – og taler sammen. Det kan jeg virkelig godt lide. De er gode samtalepartnere og jeg elsker at mødes over en god frokost. Måske en øl eller en glas vin. Det løfter samtalen. Verden ser lidt anderledes ud bagefter…bedre

Leave a Reply