Kan man lære af et MS Attak ?

Jeg har haft en del sclerose attakker efterhånden. Men kan jeg og har jeg lært af det ?

Al læring er baseret på erfaring. Hvad nu hvis ikke to tilfælde er ens ? Og du alså ikke kan “genbruge” en erfaring ? 

Når ikke to tilfælde er ens kan det være svært helt præcist at lære noget. Det bliver mere til en generel læring og måske en gen-opfriskning af kendt pensum.

I mit seneste tilfælde – Igen et sclerose Attak – var der gået et stykket tid siden jeg havde mit forrige attak. Jeg havde, og har en fornemmemelse af, at min sclerose er aktiv. Dvs at der er sygdomsaktivitet. Der har været rod med MR scanningerne (hvilket jeg forøvrigt et sur over ! – der er jo en grund til at jeg får dem lavet og det er ikke for min fornøjelses skyld).

Så selvom om det ikke burde komme bag på mig – gjorde det alligevel !

Læring 1: et attak kan komme nårsomhelst. Husk det, Henrik !

Så er det også værd at bemærke at ikke to attakker er ens. Heller ikke for den samme person. Jeg har haft nogle attaker med  nogle ens symptomer (de klassiske) men attakket er ikke ens (målt på fx varighed).

Læring 2: attakker er forskellige og udvikler sig forskelligt !

Når jeg får attak medicin (SuluMedrol) har det en umiddelbar positiv effekt og i forbindelse med dette har jeg hele to læringer:

Læring 3a: selvom du synes det går godt skal du sørge for at hvile dig, Henrik !

Du bliver straffet hvis du fiser for meget rundt…

Læring 3b: “Det er ikke ovre før den fede dame har sunget”

  • i det ligger der, at når du, som jeg, føler du får det bedre med medrol så ved du ikke, hvad der sker når medrolen forlader kroppen igen.

I mit sidste tilfælde fik jeg det klart bedre med medrol – og så gik det ellers nedad bakke. Medrolen standser ikke nødvendigvis et attak og i værste fald er det virkningsløst.

Skaderne – eller resultatet om du vil – kan først gøres op efter 6 måneder. Det er den tid du har til at komme dig i. Nogle gange bliver det 100%. Andre gange må sige, at det var det og så tage den derfra.

Jeg vil bruge de seks måneder jeg har til at træne mig op igen og håber på, at når der skal sættes to streger, at jeg kan sige at det var bare en bump på vejen.

Leave a Reply